Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.11.2017.

Sporazumom do još bolje odbrambene saradnje sa Kiprom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na poziv ministra odbrane Republike Kipar Hristofora Hokaidisa otputovao u zvaničnu posetu toj zemlji, dočekan je danas u Nikoziji uz najviše vojne i državne počasti.
 
Dvojica ministara potpisali su Sporazum o razmeni i zaštiti tajnih podataka, koji predstavlja pravni osnov za intenzivniju razmenu obaveštajnih podataka što je, kako kažu potpisnici, od velikog značaja u uslovima narastajućih asimetričnih pretnji sa kojima se susreću ne samo Srbija, Kipar i region, već i čitav svet.
 
Kako je rekao ministar Vulin, reč je o Sporazumu koji će svakako približiti naša dva ministarstva, jer, „bez obzira što smo geografski udaljeni, nalazimo se u istom prostoru i suočeni smo sa sličnim pretnjama. Religijski fundamentalizam, terorističke pretnje, migratorna kriza, pogađaju i jednu i drugu zemlju i upravo zbog toga moramo da imamo mogućnost da razmenjujemo informacije koje će povećati našu bezbednost.“
 
- Ono što je takođe za nas veoma važno, a dobrim delom je potpomognuto potpisivanjem ovog sporazuma, jeste naša razmena i kada je u pitanju vojno školovanje i kada su u pitanju međusobne aktivnosti dveju vojski, o čemu ćemo, nadam se veoma brzo, postići odgovarajući bilateralni sporazum u oblasti odbrane za iduću godinu, istakao je srpski ministar obrane.
 
On je dodao da će potpisani sporazum omogućiti i bolje predstavljanje srpske odbrambene industrije Kipru, uključujući „sve što mi proizvodimo, municiju, oružje, oruđe, sve ono što je toj zemlji potrebno, a mi ćemo moći da ponudimo, a takođe je značajno za bezbednost i jedne i druge zemlje.“
 
Obraćajući se medijima, ministar Hokaidis je rekao da Kipar principijalno podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ali i po pitanju članstva u Evropskoj uniji:
 
- Mi verujemo da je proces evrointegracija ključan za mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, naglasio je kiparski ministar odbrane.
 
Ministar Vulin je u svojoj izjavi izneo zadovoljstvo što je na Kipru, među prijateljima, gde se oseća kao kod kuće.
 
-Na prvom mestu želim da se zahvalim vašoj Vladi, vašem predsedniku i vašem narodu na principijelnoj poziciji i beskompromisnoj podršci kada je u pitanju Kosovo i Metohija. U za nas najtežim trenucima, Kipar je uvek bio uz nas. I kada su mnogo veće i moćnije zemlje oklevale da poštuju međunarodno pravo, Kipar je bio čvrsto uz međunarodno pravo i samim tim uz Srbiju, rekao je srpski ministar odbrane i podvukao da Srbija snažno podržava mirovnu politiku i politiku dijaloga koje sprovodi kiparska Vlada i predsednik, te da snažno podržava kiparski narod.
 
-To je jedini način. Mi razumemo koliko vam je teško i znamo kako je kada morate da pravite kompromise, ali to je jedini način da sačuvate mir i da se izborite za ono što pripada vašem narodu. Zato još jednom, Vlada Republike Srbije snažno podržava mirovnu politiku i politiku dijaloga koju vodite kada je u pitanju rešavanje kiparskog problema. Dokaz toga jeste i naša duboka posvećenost ostanku u misiji Ujedinjenih nacija i to doživljavamo kao naš način da vam pokažemo koliko smo uz vas, koliko želimo da budemo tu gde je teško.
 
Potvrda da dva ministarstva odlično sarađuju jeste i potpisivanje Sporazuma koji će omogućiti još bolju saradnju, rekao je ministar Vulin i dodao da su Srbija i Kipar zajedno i u borbenoj grupi Helbrok u kojoj će se zajedno nositi s pretnjama kao što su religijski fanatizam i terorističke pretnje, na šta moramo dati zajednički odgovor, što pomenuti sporazum i omogućuje.
 
- Naše zemlje su prijateljske. Naši narodi su prijateljski i naše armije moraju biti jedna uz drugu. Još jednodom želim da se zahvalim ministru Hokaidisu, čoveku koji razume šta Srbiju najviše boli i šta Srbiju najviše raduje. I da bude siguran da i mi znamo koliko nepravda ume da boli, ali i koliko pobeda, istina i pravda mogu da raduju, istakao je ministar Vulin i pozvao kiparskog kolegu da naredne godine poseti Beograd.
 
Ministar odbrane Republike Srbije položio je venac na Vojničkom groblju Makedonitis, a u toku popodneva, u Komandi misije UNFICYP, ministar Vulin će razgovarati sa komandantom vojnih snaga general-majorom Mohamedom Kamajan Kamirom i obići pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u toj multinacionalnoj operaciji.