Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.11.2017.

Потврда сарадње министарстава одбране Србије и Мађарске



Министар одбране Александар Вулин и министар одбране Мађарске Иштван Шимичко састали су се данас на маргинама међународног спортског такмичења „57. светско војно првенство у дициплини cross –country“ у организацији Делегације Министарства одбране Мађарске при CISM које се одржава у месту Балатонакаратја у Мађарској.

Министар Вулин је, том приликом, истакао да Мађарска и Србија добро сарађују на свим пољима, па тако и на пољу војне сарадње.

- Данас смо разговарали о томе како да се школују наши официри, како да наше армије заједно вежбају и уче једна од друге, и ја сам посебно задовољан што је министар Шимичко још једном нагласио принципијелну позицију Мађарске која веома поштује нашу позицију војне неутралности и која сматра да је политика нашег председника Александра Вучића, свакако, најбоља за нашу земљу када је у питању војна неутралност и када је у питању однос наше земље према свим великим светским кризама и проблемима – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, током данашњег сусрета са мађарским колегом договорен је наставак сарадње у свим областима војно-војне сарадње.

- Договорили смо се да и идуће године наставимо и са бројним војним активностима и да свакако учинимо све што је до нас да проблеми као што су мигрантска криза, да сви они изазови који могу да запрете нашим земљама буду на најбољи начин сагледани, да на најбољи начин одговоримо на њих, да размењујемо информације и да се боримо против свега онога што може да угрози наше земље. Наравно, разговарали смо и о положају српске националне мањине у Мађарској и о положају мађарске националне мањине у Србији и, наравно, са великим задовољством могли да кажемо да су они мост између наших земаља и да ће тако и бити – закључио је министар Вулин.

Данашњем састанку су присутвовали и шеф Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (CISM) бригадни генерал Синиша Радовић и начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац.