Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.10.2017.

Потврда добре сарадње Србије и Аустрије



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране и спорта Аустрије, Хансом Петером Доскоцилом. Министра Вулина су у Бечу дочекали уз највише војне почасти. 

Након састанка министар Вулин је изјавио да се Аустрија и Србија суочавају са сличним  изазовима, а мигрантска криза је један од њих. "Данас смо разговарали о томе како да заједно боље контролишемо последице мигрантске кризе, како да сарађујемо на размени информација и како да кроз техничку помоћ коју нам је обећало Министарство одбране Аустрије  боље контролишемо нашу границу и на тај начин спречавамо нелегалне миграције".

Говорећи о последицама мигрантске кризе, министар Вулин је нагласио да уколико Европска унија не буде имала јединствен приступ који је неопходан и Аустрији и Србији, биће веома тешко да ЕУ за себе каже да је организована политичка група и неће бити у стању да да одговор на проблеме мигрантске кризе.

Током данашње посете, министар Вулин је са аустријским колегом разговарао и о могућностима за унапређење сарадње у области одбране две земље.

- Данас смо се договорили да Министарство одбране Србије и Министарство одбране Аустрије потпишу нови споразум из области одбране и да  на тај начин и још једном потврдимо добру сарадњу, да потврдимо да наша министарства и наше војске сарађују добро и на добробит наших народа и наших земаља и на добробит читаве Европе. И на тај начин можемо боље да сарађујемо када је у питању и  мигрантска криза  и тако помажемо свим европским земљама.

Двојица министара су се сагласила да је за министарства  Србије и Аустрије војна неутралност најбоље решење. - То је једино решење  које гарантује да ћете водити самосталну  спољну политику  и да ћете водити самосталну  унутрашњу политику, да ћете моћи да развијате своју земљу,војску, онако како мислите да треба. Управо због тога наше две земље имају о чему да разговарају, имају слична искуства и имају сличан поглед када су у питању најважнији изазови у модерном свету, истакао је министар Вулин и том приликом захвалио је Аустрији на улози њене војске у КФОР-у на Косову и Метохији.  

Министар Вулин је подвукао да је за нашу земљу апсолутно неприхватљиво смањивање броја припадника КФОРа, политичког утицаја УМНИК-а  као и успостављање војске на простору КиМ јер „само КФОР може да буде оружана снага и нико други“.

Министар  одбране Александар Вулин и савезни министар одбране и спорта Аустрије Ханс Петeр Доскоцил пoтписaли су данас у Бечу  прoтoкoл o дoнaциjи 30 двoглeдa зa нoћнo oсмaтрaњe нaмeњeних нaшим снaгaмa aнгaжoвaним нa oбeзбeђeњу држaвнe грaницe и спрeчaвaњу илeгaлних прeлaзaкa мигрaнaтa.

Раније данас министар Вулин положио је венац на Споменик борцима против фашизма на Централном гробљу.