Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
06.10.2017.

Министар Вулин: Србија никад није била агресор



Министар одбране Александар Вулин налази се у званичној посети Аустрији, где је јутрос положио венац на Споменик борцима против фашизма на Централном гробљу.
 
- Србија нема разлога да се стиди своје прошлости. Ми смо увек били на бољој страни света и ми смо увек били тамо где је била слобода. Србија није повела ни изазвала ни тражила ни Први ни Други светски рат баш као што није тражила ни да буде бомбардована 1999, баш као што никада у својој историји није тражила да буде окупирана, разарана, нападана. Управо зато ми потомци победника, ми потомци оних који су увек били на бољој страни света треба да их се сећамо са захвалношћу, треба да их се сећамо са пажњом и да увек подсећамо колико су важни и велики били и да без њих ни ми данас не би могли да кажемо да живимо у слободној Србији, изјавио је министар Вулин након полагања венца, нагласивши да „на гробљу наших храбрих српских предака можемо само да кажемо да смо им захвални и да још једном подвучемо да су Срби увек били и увек ће бити на страни слободе.“
 
Истовремено, министар одбране је истакао да је прошлост иза нас, а да је Аустрија данас наш пријатељ.
 
- Са Аустријом делимо и многе страхове као што делимо и многе наде. Желимо да учествујемо у стварању мирног и доброг света али нема разлога да не будемо поносни на своју прошлост, нема разлога да се не сећамо времена у коме смо се борили за слободу. Србија ће се увек борити за слободу и Србија никада у својој историји није била агресор, није покушавала да заузме туђу територију, да промени туђи начин живота, да наметне себе и наметне своје схватање света. Тако ћемо се и надаље понашати, закључио је министар Вулин.
 
Министар одбране састаће се данас и са аустријским колегом Хансом Петером Доскоцилом, на чији позив је допутовао у Беч.