Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.10.2017.

Бољи материјални положај припадника Војске је наша посебна обавеза и одговорност



Министар одбране Александар Вулин са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и потпредседником Покрајинске владе Ђорђем Милићевићем обишао је Прву бригаду Копнене војске у касарни „Југовићево“ у Новом Саду.
 
Командант Прве бригаде КоВ бригадни генерал Жељко Петровић упознао је министра одбране са распоредом, тежишним задацима и ангажовањем команди и јединица Бригаде у све три мисије Војске Србије. Министар и сарадници су присуствовали колективној обуци припадника Прве бригаде КоВ. 
 
Према речима министра Вулина, након деценија неулагања у развој Војске Србије данас смо сведоци да се војска модернизује, да се јача, али да се посебно води рачуна о материјалном положају сваког њеног припадника.
 
- Имамо посебну одговорност и посебну обавезу да побољшавамо материјални положај сваког припадника наше војске и да већ, кроз конкретне мере које смо урадили, можемо да кажемо да се ствари мењају на боље. Повећали смо трупну дневницу, увели смо солидарну надокнаду за рођење детета, увели смо и могућност рефинансирања стамбених кредита који се више не тумаче као превремена отплата, већ се тумаче као могућност да кредит добијете боље и јефтиније, односно остаје накнада трошкова за решавање стамбеног питања. Обезбедили смо у сарадњи и са Градом Новим Садом могућност да деца наших припадника, без обзира уколико је један од супружника незапослен, конкуришу за вртић и добију могућност да и на тај начин олакшају свој живот. Разговарали смо са Градом и са Покрајином да обезбедимо и запошљавање наших супружника и тако да омогућимо да читава породица живи боље захваљујући чињеници да је један њен члан припадник Војске Србије, рекао је министар одбране.
 
Он је додао да су све то мере које ће учинити војнички позив атрактивнијим и оно што сваки грађанин Србије зна да Војска као најцењенија институција мора бити и једна од најпожељнијих институција.
 
Градоначелник Новог Сада је нагласио да је са министром одбране и начелником Генералштаба данас разговарао о решавању бројних питања – о решавању стамбених питања припадника Војске Србије, решавању питања касарне и имовине и о осталим  темама.
 
- То је сложен процес о ком смо више пута разговарали и убеђен сам да заједничким деловањем можемо обезбедити Војсци Србије најбоље, најмодерније и најфункционалније услове за рад на територији нашег града, а с друге стране и Нови Сад може да искористи постојеће капацитете којима данас располаже Војска Србије за ширење града по урбанистичким плановима. Сви смо овде окупљени око заједничког циља, а то је да наша држава буде јача у сваком погледу, рекао је Вучевић.
 
Потпредседник Покрајинске владе је истакао да та влада пружа велику подршку свему што Влада Републике Србије и Министарство одбране раде на техничкој обнови Војске Србије.
 
- Велику подршку пружамо и побољшању материјалног статуса запослених у Војсци Србије кроз повећање плата. Сви грађани су поднели терет економских реформи али то даје резултате и сада је прилика да се побољша материјални статус запослених у Војсци и безбедносном сектору, рекао је Милићевић.