Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.10.2017.

Министар Вулин на устоличењу епископа далматинског



Министар одбране Александар Вулин, као изасланик председника Републике Србије, присуствовао је данас у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику свечаном устоличењу новоизабраног епископа далматинског Никодима Косовића.

Црквене обреде предводио је Његова светост патријарх српски господин Иринеј са епископима Српске православне цркве и митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем.

Министар Вулин је, наког церемоније истакао да председник Републике Србије, Александар Вучић и Влада Републике Србије брину и бринуће о сваком Србину без обзира на то где живи, посебно о Србима који живе тешко, посебно о онима који су суочени са неразумевањем, некада мржњом, а скоро увек са некажњеним нападима на себе.

- Влада Републике Србије и председседник Републике Србије ће учинити све да овим људима овде буде боље и да кроз разговоре са хрватском државом заиста променимо њихов живот набоље. Постоје српска села у Далмацији у којима нема путева, а у многима нема чак ни струје. У 21. веку то једноставно није могуће. Наша политика јесте таква да кроз дијалог, да кроз разговоре покушамо да помогнемо Србима који живе на овим просторима да живе боље и да им наша политика свакако помаже. Влада Републике Србије и председник Републике Србије ће наставити да брину о Србима без обзира где они живе – нагласио је министар Вулин.

Сам чин рукоположења и устоличења новоизабраног епископа далматинског Никодима траје два дана. Наиме, патријарх српски Иринеј, јуче је у поподневним часовима обавио чин наречења у Светоарханђелском Манастиру Крка, а данас је у центру епархије у Шибенику одржана Света литургија с чином архијерејске хиротоније и устоличења у трон епископа далматинског. 

За епископа далматинског Никодим је именован у мају на заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. На челу Епархије далматинске, досадашњи игуман Манастира Крка Никодим Косовић, замениће Фотија Сладојевића, који је постављен за владику зворничко-тузланског. 
Никодим Косовић је рођен 1981. године у Задру. Богословију Светог Арсенија Сремца завршио је 2000. године у Сремским Карловцима, а затим је дипломирао на Богословском факултету на Аристотеловом универзитету у Солуну 2009. године.  Магистрирао је на Понтификалном источном институту у Риму 2011. године и од тада је био докторанд Факултета за канонско право Грегоријанског универзитета у Риму.