Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
31.08.2017.

Интензивним дијалогом до стратешког партнерства



Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Републике Италије Ђузепе Манцо разговарали су данас о даљем унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.
 
Министар Вулин и амбасадор Манцо сагласили су се да су Србија и Италија не само пријатељске земље, већ и стратешки партнери који основу за унапређење сарадње у свим областима базирају на интензивном дијалогу и честим сусретима на високом нивоу, што потврђују и самити влада Србије и Италије.
 
Вулин је потврдио да Министарство одбране остаје привржено тежишним областима сарадње у школовању и усавршавању, заједничком учешћу у мировним операцијама, обавештајно-извиђачкој делатности и војномедицинској сарадњи. Истовремено, рекао је министар одбране, одлична војно-војна сарадња, осим кроз обуку специјалних јединица и тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава, биће додатно унапређена учешћем на заједничким вежбама, док ће јачању сарадње у области ваздухопловства допринети и предстојећа посета команданта Ратног ваздухопловства и ПВО италијанским колегама.
 
Италија је, рекао је Вулин, такође и прворазредни економски партнер и један од водећих инвеститора, те је посебно издвојио значај унапређења војноекономске сарадње која је од обостраног значаја.
 
Током састанка било је речи и о актуелној безбедносној ситуацији, како у свету, тако и у региону, те је министар Вулин рекао да Србија настоји да равноправно сарађује са свим земљама света посвећеним политици мира, поштовању међународног права, територијалног интегритета и суверенитета.
 
У таквим околностима, настојимо мирним средствима да обезбедимо нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије где једино КФОР препознајемо као партнера и носиоца стабилности, истакао је Вулин и још једном захвалио припадницима Оружаних снага Италије на професионалном ангажовању у саставу КФОР.
 
- Намера Приштине за чланство у Унеско и Интерполу представља једностране потезе којима се крше Повеља УН и важећа резолуција и има негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази, подвукао је министар одбране и закључио да је циљ одржавање политичке стабилности на том простору, наставак преговора са представницима привремене управе у Приштини, економско оснаживање Срба и наставак подршке њиховом повратку.