Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.08.2017.

Министар Вулин у „Првој петолетки“



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас предузеће „Прва петолетка - наменска“ у Трстенику где се састао са руководством предузећа и представницима синдиката, након чега је са сарадницима обишао погон серијске производње и халу монтаже у оквиру те фабрике.



Након састанка, министар Вулин је истакао да је „Прва петолетка“ пример како се правилним улагањем, домаћинским пословањем и домаћинским трошењем новца, добрим менаџментом, сарадњом са синдикатима може променити ситуација у једном колективу и од пропалог предузећа, за које су сви мислили да треба дићи руке од њега, направити једно од најбољих предузећа у читавој нашој одбрамбеној индустрији.

- Влада Републике Србије ће наставити са политиком претходног председника Владе господина Вучића и наставити да улаже у наменску индустрију. „Првој петолетки“ је намењено три и по милиона евра, и ми се надамо да ће они успети до краја године и да потроше тај новац купујући нове машине и припремајући се за време које долази. Време које долази је време које ће тражити нове технологије, софистицираније производе и производе који морају да се носе са најразвијенијим земљама, и да извозе на светско тржиште – истакао је министар Вулин.

Говорећи о проблемима са којима се сусреће наша наменска индустрија, министар одбране је оценио да је то, свакако, потреба за високообразованим инжeњерским кадром.

- Немамо прилагођен систем школства који их ствара, немамо систем у коме они могу да се сачувају и награде, да би радили, управо, у одбрамбеној индустрији и то је оно на чему Министарство одбране, заједно са Министарством финансија мора да ради, да омогући не само да нађемо инжeњера, него и да га адекватно наградимо и платимо да би остао да ради баш у наменској индустрији, а не да би отишао за неким другим предузећем. То је наш стратешки интерес, људи су наш стратешки интерес и ми морамо да нађемо начин да их одшколујемо, да их платимо, да их наградимо за оно што ради и на тај начин сачувамо одбрамбену индустрију Србије – нагласио је министар Вулин додајући да једног авио инжeњера или једног ракетног инжeњера који се бави производњом или пројектовањем ракета, не можете да направите само на факултету, јер он мора да заврши одређену школу, али после годинама мора да се усавршава и учи од онога ко је то већ радио.



На нама је, како је оценио министар Вулин, да купимо време испред нас, да образујемо нови кадар, да сачувамо постојећи кадар и да се омогући младим људима да се запосле и да буду врхунски образовани и да остану у нашој одбрамбеној индустрији.

Министар Вулин, је, такође, подсетио да ће и нови закон који се доноси, омогућити улагање у одбрамбену индустрију Србије, до нивоа од 49 процената, што значи да ће држава Србија сачувати потпуну контролу над наменском индустријом, над одбрамбеном индустријом, и да ће омогућити да стигну новац и технологија, као и простор ка новим тржиштима, али потпуна контрола ће остати у рукама државе и ни једна фабрика одбрамбене индустрије Србије неће бити ни умањена ни напуштена, већ напротив.

Директорка „Прве петолетке“ Анђелка Атанасковић је истакла да је данашња посета прилика да се министар одбране увери да је новац који је држава доделила тој фабрици уложен у куповину нових машина.

- Две машине, по том пројекту, су већ стигле, а у наредном периоду ће бити наручене и следеће – нагласила је она додајући да се већ ради на новим пројектима, који ће ускоро бити финализовани и дати ТОЦ-у на испитивања, после чега се очекује увођење у нашу Војску.



Председник општине „Трстеник“ Александар Ћирић указао је на одличну сарадњу са „Првом петолетком“, додајући да модернизација процеса и унапређење рада фабрике има вишеструки значај за развој општине Трстеник.

Данашњој посети трстеничкој фабрици наменске индустрије присуствовали су и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић.