Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.08.2017.

Ministar Vulin u „Prvoj petoletki“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas preduzeće „Prva petoletka - namenska“ u Trsteniku gde se sastao sa rukovodstvom preduzeća i predstavnicima sindikata, nakon čega je sa saradnicima obišao pogon serijske proizvodnje i halu montaže u okviru te fabrike.



Nakon sastanka, ministar Vulin je istakao da je „Prva petoletka“ primer kako se pravilnim ulaganjem, domaćinskim poslovanjem i domaćinskim trošenjem novca, dobrim menadžmentom, saradnjom sa sindikatima može promeniti situacija u jednom kolektivu i od propalog preduzeća, za koje su svi mislili da treba dići ruke od njega, napraviti jedno od najboljih preduzeća u čitavoj našoj odbrambenoj industriji.

- Vlada Republike Srbije će nastaviti sa politikom prethodnog predsednika Vlade gospodina Vučića i nastaviti da ulaže u namensku industriju. „Prvoj petoletki“ je namenjeno tri i po miliona evra, i mi se nadamo da će oni uspeti do kraja godine i da potroše taj novac kupujući nove mašine i pripremajući se za vreme koje dolazi. Vreme koje dolazi je vreme koje će tražiti nove tehnologije, sofisticiranije proizvode i proizvode koji moraju da se nose sa najrazvijenijim zemljama, i da izvoze na svetsko tržište – istakao je ministar Vulin.

Govoreći o problemima sa kojima se susreće naša namenska industrija, ministar odbrane je ocenio da je to, svakako, potreba za visokoobrazovanim inženjerskim kadrom.

- Nemamo prilagođen sistem školstva koji ih stvara, nemamo sistem u kome oni mogu da se sačuvaju i nagrade, da bi radili, upravo, u odbrambenoj industriji i to je ono na čemu Ministarstvo odbrane, zajedno sa Ministarstvom finansija mora da radi, da omogući ne samo da nađemo inženjera, nego i da ga adekvatno nagradimo i platimo da bi ostao da radi baš u namenskoj industriji, a ne da bi otišao za nekim drugim preduzećem. To je naš strateški interes, ljudi su naš strateški interes i mi moramo da nađemo način da ih odškolujemo, da ih platimo, da ih nagradimo za ono što radi i na taj način sačuvamo odbrambenu industriju Srbije – naglasio je ministar Vulin dodajući da jednog avio inženjera ili jednog raketnog inženjera koji se bavi proizvodnjom ili projektovanjem raketa, ne možete da napravite samo na fakultetu, jer on mora da završi određenu školu, ali posle godinama mora da se usavršava i uči od onoga ko je to već radio.



Na nama je, kako je ocenio ministar Vulin, da kupimo vreme ispred nas, da obrazujemo novi kadar, da sačuvamo postojeći kadar i da se omogući mladim ljudima da se zaposle i da budu vrhunski obrazovani i da ostanu u našoj odbrambenoj industriji.

Ministar Vulin, je, takođe, podsetio da će i novi zakon koji se donosi, omogućiti ulaganje u odbrambenu industriju Srbije, do nivoa od 49 procenata, što znači da će država Srbija sačuvati potpunu kontrolu nad namenskom industrijom, nad odbrambenom industrijom, i da će omogućiti da stignu novac i tehnologija, kao i prostor ka novim tržištima, ali potpuna kontrola će ostati u rukama države i ni jedna fabrika odbrambene industrije Srbije neće biti ni umanjena ni napuštena, već naprotiv.

Direktorka „Prve petoletke“ Anđelka Atanasković je istakla da je današnja poseta prilika da se ministar odbrane uveri da je novac koji je država dodelila toj fabrici uložen u kupovinu novih mašina.

- Dve mašine, po tom projektu, su već stigle, a u narednom periodu će biti naručene i sledeće – naglasila je ona dodajući da se već radi na novim projektima, koji će uskoro biti finalizovani i dati TOC-u na ispitivanja, posle čega se očekuje uvođenje u našu Vojsku.



Predsednik opštine „Trstenik“ Aleksandar Ćirić ukazao je na odličnu saradnju sa „Prvom petoletkom“, dodajući da modernizacija procesa i unapređenje rada fabrike ima višestruki značaj za razvoj opštine Trstenik.

Današnjoj poseti trsteničkoj fabrici namenske industrije prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić.