Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.07.2017.

Неутралност је дугорочно опредељење



Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са командантом Савезничке команде за операције генералом Куртисом Скапаротијем. На састанку је било речи о јачању међусобног поверења и разумевања успостављеног у претходном периоду.
 Неутралност је дугорочно опредељење
-Свесни смо значаја ваше команде, с обзиром на њене надлежности и зону одговорности која практично обухвата цео свет, те сматрамо да одржавање редовних контаката на највишем нивоу, попут данашњег састанка са председником Вучићем, има суштински значај с аспекта изградње мира и стабилности у региону.
 
Наше дугорочно стратешко опредељење јесте да задржимо статус војно неутралне државе, али смо вољни да сарађујемо са свим релевантним актерима у домену међународних односа и безбедности, рекао је Вулин и додао да се са НАТО то успешно реализује у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир.
 Неутралност је дугорочно опредељење
Поред сарадње под окриљем Партнерства за мир, на састанку је било речи и о директној сарадњи Војске Србије и КФОР, која је на одличном нивоу, што се потврђује кроз редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР и велики број заједничких активности. Вулин је захвалио на улози коју Алијанса има у контигенту КФОР и нагласио да је реч о јединој институцији коју сматрамо одговорном за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије.
 
-Нема војске на КиМ осим КФОР. Та одговорност не може бити пренета на било коју другу институцију или организацију, те очекујемо да се и на нивоу Алијансе заузме став да је неприхватљива измена мандата и трансформација Косовских снага безбедности у тзв. оружане снаге.
 Неутралност је дугорочно опредељење
Србија придаје посебан значај регионалној сарадњи и као фактор стабилности подржава регионалне безбедносне иницијативе и у потпуности поштује евроатлантска и европска опредељења својих суседа и такође очекујемо да се на исти начин односи према нашим одлукама. Истовремено, рекао је министар одбране, остајемо посвећени тражењу заједничког одговора на савремене изазове, ризике и претње безбедности у виду верског екстремизма, организованог криминала, страних бораца и тероризма.
 
Раније у току дана, министар Вулин се у делегацији председника Републике такође састао са генералом Куртисом Скапаротијем.