Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.07.2017.

Свечаност поводом завршетка школовања официра 63. класе КШУ



Kод Споменика Незнаном јунаку на Авали данас је одржана свечаност поводом завршетка школовања официра 63. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране. Школовање је завршило 54 официра, међу којима су по двојица из Босне и Херцеговине и Македоније и један из САД.

Свечаност поводом завршетка школовања официра 63. класе КШУ

Том приликом, министар одбране Александар Вулин уручио је официрске бодеже тројици прворангираних официра, а начелник Генералштаба Војске Србије  генерал Љубиша Диковић уручио је уверења о стеченом звању командно-штабног официра полазницима 63. класе.

Министар Вулин је, честитајући официрима на свему што су научили и показали, рекао да су српски официри потомци „оне војске која је испред себе имала само једну реч, због које живи и због које постоји“.

- Слобода. Српска војска може да се опише као њен народ само једном речју – слобода. И зато када кажемо да смо војно неутрални, не мислимо да је то било какво оправдање и изговор да се не сврстамо када наиђу времена зла, већ је војна неутралност за нас порука целом свету да ћемо зло препознати и са злом се борити где год га видимо и упознамо, да никада од зла нећемо окренути главу, али исто тако да никада нећемо дозволити да се другим народима од нас чини оно што су други чинили нама. Да се никада мањима и слабијима од нас не учини оно што су већи и моћнији чинили нама. То је за нас војна неутралност и то је за нас политика коју је формулисао и наредио врховни командант наше армије председник Републике Александар Вучић, државно руководство и читав народ, истакао је Вулин.

Он је поручио да данас „стојимо у сенци великог и славног споменика, а да се споменици не дижу да би се крајолик учинио лепшим или да би се брдо учинило вишим“.

Свечаност поводом завршетка школовања официра 63. класе КШУ

- Споменици се дижу да бисмо знали које вредности ми, потомци оних који су за ове и овакве споменике дали своје животе, морамо да следимо. Вредности које нас чине онаквима какви јесмо. Вредности због којих је српски народ цењен и поштован докле год се чује његово честито име. Зато данас стојимо у сенци овог споменика и подсећамо једни друге, а посебно вас официре, да сте ви потомци не обичне војске, не војске као сваке друге, ви сте потомци српске војске, Војске Србије, чији су официри увек у свим ратовима показивали не само да су стручни и обучени па чак ни само да су храбри, већ да су честити и хумани људи који су туђу муку разумели а вредност свог народа никада никоме допустили да умањи и унизи, нагласио је министар одбране.

Према речима министра Вулина, српска војска никада није могла да се јасно одреди и да разликује где престаје војска а где почиње народ.



- Јер ово је армија и ово је војска израсла из народа и због народа, и никада није окренула главу од патњи свог народа нити пропустила да буде уз њега због њега, са њим. Стојимо данас у сенци великих предака. Уплашени, једино од чега треба да будемо уплашени, од могућности да не будемо достојни њихове успомене. Али ја вас гледам и знам да српски официр не може да буде мањи него што је био његов прадеда или чукундеда. Знам да српски официр никада не може да буде умањен док стоји у сенци овог споменика и испод заставе коју воли више од свега, рекао је министар одбране.

Начелник Школе националне одбране пуковник проф. др Мирослав Талијан нагласио је да постигнуће 63. класе сведочи да наша држава и наш народ имају квалитно и ефикасно војно школство које уз помоћ Министарства одбране и Војске Србије представља „темељ и гарант успешног извршавања мисија и задатака наше војске, а тиме и заштите националних интереса Републике Србије“.


- Уверен сам да ће и ова генерација командно-штабних официра, надахнута традицијом знаних и незнаних јунака српске војске, са усвојеним новим веома респектним знањем и вештинама, као и са већ осведоченим вредносним оријентацијама, успешно закорачити ка врхунцу своје професионалне каријере, бити носиоци части, дисциплине, добрих међуљудских односа и поштовања у својим будућим јединицама, истакао је пуковник Талијан.

Најбољи успех у 63. класи постигли су мајор Владимир Гајић с просечном оценом 9,45, мајор Ивица Трајковић с оценом 8,82 и мајор Мирослав Максимовић с просечном оценом 8,82.



У име 63. класе присутнима се обратио мајор Гајић који је захвалио свима на пруженој подршци и указаном поверењу:

- Усавршавање представља прекретницу, не само у нашим каријерама, него и у нашим животима. Пут којим је било неопходно проћи како бисмо даље напредовали и како бисмо се оспособили за обављање одговорних дужности у Министарству одбране и Војсци Србије, дао нам је драгоцену могућност да постанемо још бољи, оспособљенији, спретнији и још мотивисанији официри спремни да се ухватимо у коштац са најозбиљнијим изазовима, нагласио је мајор Гајић.



Свечаности су присуствовали и изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, породице родбина и пријатељи официра 63. класе КШУ.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. Организује се и реализује као редовно и траје једну школску годину.