Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.07.2017.

Svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase KŠU



Kod Spomenika Neznanom junaku na Avali danas je održana svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane. Školovanje je završilo 54 oficira, među kojima su po dvojica iz Bosne i Hercegovine i Makedonije i jedan iz SAD.

Svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase KŠU

Tom prilikom, ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je oficirske bodeže trojici prvorangiranih oficira, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije  general Ljubiša Diković uručio je uverenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 63. klase.

Ministar Vulin je, čestitajući oficirima na svemu što su naučili i pokazali, rekao da su srpski oficiri potomci „one vojske koja je ispred sebe imala samo jednu reč, zbog koje živi i zbog koje postoji“.

- Sloboda. Srpska vojska može da se opiše kao njen narod samo jednom rečju – sloboda. I zato kada kažemo da smo vojno neutralni, ne mislimo da je to bilo kakvo opravdanje i izgovor da se ne svrstamo kada naiđu vremena zla, već je vojna neutralnost za nas poruka celom svetu da ćemo zlo prepoznati i sa zlom se boriti gde god ga vidimo i upoznamo, da nikada od zla nećemo okrenuti glavu, ali isto tako da nikada nećemo dozvoliti da se drugim narodima od nas čini ono što su drugi činili nama. Da se nikada manjima i slabijima od nas ne učini ono što su veći i moćniji činili nama. To je za nas vojna neutralnost i to je za nas politika koju je formulisao i naredio vrhovni komandant naše armije predsednik Republike Aleksandar Vučić, državno rukovodstvo i čitav narod, istakao je Vulin.

On je poručio da danas „stojimo u senci velikog i slavnog spomenika, a da se spomenici ne dižu da bi se krajolik učinio lepšim ili da bi se brdo učinilo višim“.

Svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase KŠU

- Spomenici se dižu da bismo znali koje vrednosti mi, potomci onih koji su za ove i ovakve spomenike dali svoje živote, moramo da sledimo. Vrednosti koje nas čine onakvima kakvi jesmo. Vrednosti zbog kojih je srpski narod cenjen i poštovan dokle god se čuje njegovo čestito ime. Zato danas stojimo u senci ovog spomenika i podsećamo jedni druge, a posebno vas oficire, da ste vi potomci ne obične vojske, ne vojske kao svake druge, vi ste potomci srpske vojske, Vojske Srbije, čiji su oficiri uvek u svim ratovima pokazivali ne samo da su stručni i obučeni pa čak ni samo da su hrabri, već da su čestiti i humani ljudi koji su tuđu muku razumeli a vrednost svog naroda nikada nikome dopustili da umanji i unizi, naglasio je ministar odbrane.

Prema rečima ministra Vulina, srpska vojska nikada nije mogla da se jasno odredi i da razlikuje gde prestaje vojska a gde počinje narod.



- Jer ovo je armija i ovo je vojska izrasla iz naroda i zbog naroda, i nikada nije okrenula glavu od patnji svog naroda niti propustila da bude uz njega zbog njega, sa njim. Stojimo danas u senci velikih predaka. Uplašeni, jedino od čega treba da budemo uplašeni, od mogućnosti da ne budemo dostojni njihove uspomene. Ali ja vas gledam i znam da srpski oficir ne može da bude manji nego što je bio njegov pradeda ili čukundeda. Znam da srpski oficir nikada ne može da bude umanjen dok stoji u senci ovog spomenika i ispod zastave koju voli više od svega, rekao je ministar odbrane.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik prof. dr Miroslav Talijan naglasio je da postignuće 63. klase svedoči da naša država i naš narod imaju kvalitno i efikasno vojno školstvo koje uz pomoć Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavlja „temelj i garant uspešnog izvršavanja misija i zadataka naše vojske, a time i zaštite nacionalnih interesa Republike Srbije“.


- Uveren sam da će i ova generacija komandno-štabnih oficira, nadahnuta tradicijom znanih i neznanih junaka srpske vojske, sa usvojenim novim veoma respektnim znanjem i veštinama, kao i sa već osvedočenim vrednosnim orijentacijama, uspešno zakoračiti ka vrhuncu svoje profesionalne karijere, biti nosioci časti, discipline, dobrih međuljudskih odnosa i poštovanja u svojim budućim jedinicama, istakao je pukovnik Talijan.

Najbolji uspeh u 63. klasi postigli su major Vladimir Gajić s prosečnom ocenom 9,45, major Ivica Trajković s ocenom 8,82 i major Miroslav Maksimović s prosečnom ocenom 8,82.



U ime 63. klase prisutnima se obratio major Gajić koji je zahvalio svima na pruženoj podršci i ukazanom poverenju:

- Usavršavanje predstavlja prekretnicu, ne samo u našim karijerama, nego i u našim životima. Put kojim je bilo neophodno proći kako bismo dalje napredovali i kako bismo se osposobili za obavljanje odgovornih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dao nam je dragocenu mogućnost da postanemo još bolji, osposobljeniji, spretniji i još motivisaniji oficiri spremni da se uhvatimo u koštac sa najozbiljnijim izazovima, naglasio je major Gajić.



Svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodice rodbina i prijatelji oficira 63. klase KŠU.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira. Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu.