Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.06.2017.

Кинеска донација Војсци Србије




Председник Републике Александар Вучић, министaр одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг присуствовали су данас свечаној примопредаји кинеске донације у панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“.

Вредност донираних средства, која су том приликом предата на употребу Војсци Србије, износи 7 милиона јуана (око 900.000 евра), а реч је о 16 гумених чамаца, исто толико ванбродских мотора, пет моторних санки и десет преносивих уређаја за откривање експлозивних направа, која ће своју намену остварити у све три мисије Војске Србије.

Након обиласка донираних средстава изложених на полигону касарне,  министар Ђорђевић и амбасадор Ли Манчанг потписали су Потврду о примопредаји војне опреме.

Председник Вучић је истакао да је реч о значајној донацији за Војску Србије од чега ће један део отићи у Специјалну бригаду, а остатак у Речну флотилу.

- Ту су и чамци који могу да се користе на свим рекама у хуманитарне или борбене сврхе. Такође, моторне санке које служе за превоз снајперских парова, али и за превоз муниције, опреме и хране и свега другог што је неопходно. Како су ми овде током обиласка објаснили, детектори за експлозив и дрогу су веома прецизни и грешка може да буде свега један одсто – нагласио је председник Вучић.

- Поносан сам на чињеницу да смо успели да изградимо тако пријатељске односе са Народном Републиком Кином и да постанемо, иако бројчано мали народ, поуздан и сигуран пријатељ кинеском народу као што су они нама увек били – додао је председник Вучић.

Министар Ђорђевић је изразио захвалност амбасадору, као и Народној Републици Кини, која је увек била спремна да помогне Србији.

- Ово није први пут да Кина даје донацију нашој земљи и нашој Војсци, а били су ту и кад су биле поплаве и када год је било потребно нашем народу. Вредност досадашњих донација Кине нашем систему одбране износи четири милиона и деветсто педесет хиљада евра, а очекујемо још једну велику донацију – нагласио је министар одбране додајући да велике заслуге за сву помоћ кинеског народа нашој земљи има управо амбасадор Ли Манчанг.

Говорећи о донацији, амбасадор Ли Манчанг истакао да је она израз пријатељства кинеске армије према српској војсци, подсећајући да кинески народ никада неће заборавити учешће припадника Војске Србије на великој паради у Пекингу, где је показала снагу свог духа.

- Наставићемо са сличном сарадњом, а ја очекујем да ћемо реализовати и другу донацију – нагласио је кинески амбасадор.

Одговарајући на новинарска питања, председник Вучић је истакао да је Војска Србије сваког дана све опремљенија, најављујући за септембар презентацију 1500 војника опремљених најсавременијом опремом.