Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.06.2017.

Kineska donacija Vojsci Srbije
Predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang prisustvovali su danas svečanoj primopredaji kineske donacije u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“.

Vrednost doniranih sredstva, koja su tom prilikom predata na upotrebu Vojsci Srbije, iznosi 7 miliona juana (oko 900.000 evra), a reč je o 16 gumenih čamaca, isto toliko vanbrodskih motora, pet motornih sanki i deset prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava, koja će svoju namenu ostvariti u sve tri misije Vojske Srbije.

Nakon obilaska doniranih sredstava izloženih na poligonu kasarne,  ministar Đorđević i ambasador Li Mančang potpisali su Potvrdu o primopredaji vojne opreme.

Predsednik Vučić je istakao da je reč o značajnoj donaciji za Vojsku Srbije od čega će jedan deo otići u Specijalnu brigadu, a ostatak u Rečnu flotilu.

- Tu su i čamci koji mogu da se koriste na svim rekama u humanitarne ili borbene svrhe. Takođe, motorne sanke koje služe za prevoz snajperskih parova, ali i za prevoz municije, opreme i hrane i svega drugog što je neophodno. Kako su mi ovde tokom obilaska objasnili, detektori za eksploziv i drogu su veoma precizni i greška može da bude svega jedan odsto – naglasio je predsednik Vučić.

- Ponosan sam na činjenicu da smo uspeli da izgradimo tako prijateljske odnose sa Narodnom Republikom Kinom i da postanemo, iako brojčano mali narod, pouzdan i siguran prijatelj kineskom narodu kao što su oni nama uvek bili – dodao je predsednik Vučić.

Ministar Đorđević je izrazio zahvalnost ambasadoru, kao i Narodnoj Republici Kini, koja je uvek bila spremna da pomogne Srbiji.

- Ovo nije prvi put da Kina daje donaciju našoj zemlji i našoj Vojsci, a bili su tu i kad su bile poplave i kada god je bilo potrebno našem narodu. Vrednost dosadašnjih donacija Kine našem sistemu odbrane iznosi četiri miliona i devetsto pedeset hiljada evra, a očekujemo još jednu veliku donaciju – naglasio je ministar odbrane dodajući da velike zasluge za svu pomoć kineskog naroda našoj zemlji ima upravo ambasador Li Mančang.

Govoreći o donaciji, ambasador Li Mančang istakao da je ona izraz prijateljstva kineske armije prema srpskoj vojsci, podsećajući da kineski narod nikada neće zaboraviti učešće pripadnika Vojske Srbije na velikoj paradi u Pekingu, gde je pokazala snagu svog duha.

- Nastavićemo sa sličnom saradnjom, a ja očekujem da ćemo realizovati i drugu donaciju – naglasio je kineski ambasador.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Vučić je istakao da je Vojska Srbije svakog dana sve opremljenija, najavljujući za septembar prezentaciju 1500 vojnika opremljenih najsavremenijom opremom.