Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.05.2017.

Такмичење возача поводом Дана безбедности војних учесника у саобраћају



Поводом Дана безбедности војних учесника у саобраћају данас је у Краљеву, у Касарни „Рибница“ и на аутодрому „Берановац“, након вишегодишње паузе, одржано такмичење возача. Организатор такмичења на коме је учествовало 26 најбољих возача из Војске Србије и тројица из НИС с којим Војска има дугогодишњу квалитетну сарадњу, била је  Управа за логистику Генералштаба Војске Србије.


Отварајући такмичење, чији је циљ повећањe безбедности војних ученика у саобраћају, начелник Одељења за саобраћај и транспорт Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, пуковник др Жељко Ранковић, истакао је да се у Војсци наставља с такмичењем возача како би се међу њима развио здрав такмичарски дух и даље унапредила безбедност у саобраћају.  

Први део активности реализовано је у батаљону за обуку Саобраћајне службе и Центра за обуку логистике решавањем теста из познавања саобраћајних прописа, а други део обухватио је практичне радње на аутодрому „Берановац“.

Такмичење је реализовано у две  категорије, с две групе такмичара. Прва је своје возачке вештине показала на моторном возилу FAP 1118 BS/AV, а друга на моторном возилу LAND ROVER DEFENDER 110, након чега су проглашени најбољи возачи којима су додељене дипломе за освојена прва три места по категорији, као и плакете за освојена прва места у обе категорије.


У категорији возача моторног возила FAP 1118 BS/AV најбоље резултате постигао је десетар Дејан Ђурђевић из батаљона за обуку саобраћајне службе Центра за логистику, а у категорији возача моторног возила LAND ROVER DEFENDER 110 најбољи је био десетар Владан Павловић из исте јединице.

У склопу такмичења  први пут је званично обележен Дан безбедности војних учесника у саобраћају, када се у свим гарнизонима, у којима су лоциране јединице и установе Војске Србије, посвећује значајна пажња безбедности војних учесника у саобраћају.


У касарни „Рибница“ у оквиру обележавања Дана безбедности војних учесника у саобраћају, приређен је и приказ рада симулатора „коса раван“, „превртање возила“ и „пијаних наочара“, где су се учесници упознали са свим позитивним ефектима које пружају заштитни системи у возилу. 

Пуковник др Жељко Ранковић и мајор Александар Дробњаковић. одржали су предавање из области безбедности саобраћаја, са тежиштем на анализи стања безбедности војних учесника у саобраћају у Војсци Србије и најчешћим узроцима настајања саобраћајних незгода (брзина возила и утицај алкохола).