Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.02.2017.

Унапређење сарадње са Казахстаном




Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са замеником министра одбрамбене и аерокосмичке индустрије Републике Казахстан Арманом Рамазановим како би размотрили могућности сарадње двеју земаља у области одбране, са нагласком на војно-економској и војно-техничкој сарадњи.
 
Саговорници су се сагласили да постоји простор за унапређење одбрамбене сарадње која би се могла усмерити на: ваздухопловну технику, моторна возила и компоненте, муницију и експлозиве, оптоелектронику и ремонт и модернизацију наоружања и војне опреме пореклом из бившег СССР.
 
Током састанка било је речи и о могућностима за производњу робе двоструке намене, за одбрану и цивилну индустрију, али да би се сарадња у области одбране институционализовала, министар Ђорђевић је нагласио потребу потписивања Споразума о сарадњи у области одбране.
 
Ђорђевић је обавестио Рамазанова да ће припадници Војске Србије учествовати као посматрачи у вежби „Нераскидиво братство 2017“, чија је реализација планирана у Казахстану у септембру, као и да ће узети учешће у вежби која се спроводи ради супротстављања кријумчарењу наркотика и људи, а која је првенствено у надлежности Министарства унутрашњих послова Србије.
 
Ђорђевић је, такође, захвалио Рамазанову што Казахстан подржава наше легитимне напоре за одбрану суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.