Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.01.2017.

Министри обишли прихватни центар за мигранте у Обреновцу



Привремени прихватни центар за мигранте у Обреновцу данас су посетили потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Зоран Ђорђевић и министар за рад борачка и социјална питања Александар Вулин, као и Ханс Фридрих Шодер, шеф представништва UNHCR-а  у Србији.

Током обиласка просторија у којима су смештени, министри су се уверили да су мигранти, којих у привременом центру има више од 550, задовољни условима као и чињеницом да више нису на хладним београдским улицама, али да и даље њихов приоритет остаје наставак путовања у неке од земаља Европске Уније.



Министар Вулин је потврдио да капацитети у прихватном центру за мигранте у Обреновцу нису попуњени, да има места за 750 људи, а да се, према његовим проценама на улицама и по баракама налази око хиљаду људи, углавном мушкараца из Пакистана и Авганистана.
– Ми смо веома одговорна држава, рекли смо нашим међународним партнерима да ћемо обезбедити шест хиљада солидних кревета на територији Републике Србије, и ми смо то урадили, и једина смо земља на мигрантској рути која се дословно држала својих обавеза, чиме је показала да држи своју реч, рекао је Вулин и потврдио да се у нашој земљи налази око седам хиљада миграната, међу којима је половина малолетника, без пратње, о којима с пажњом брину социјални радници и други.

Министар Ђорђевић је истакао да је Министарство одбране индиректно укључено у процес решавања мигрантске кризе и изразио захвалност Влади Републике Србије што има разумевање за потребе заједничких снага Војске и Полиције.
– Будите уверени да је Војска Србије спремна да и наредних дана одговори на све изазове, тренутно смо на граници са Македонијом, Бугарском и Црном Гором, прилив миграната је у овом тренутку нешто мањи, вероватно због временских услова, али смо спремни да одвратимо све оне који желе да на нелегалан начин уђу у нашу земљу – истакао је министар Ђорђевић који је појаснио да је од јула до данас било преко 20 хиљада покушаја илегалних улазака, а да их ових дана свакодневно има око сто.
Он је појаснио да заједничке снаге добро раде свој посао, а да то доказује и чињеница да је све мање кријумчара људи.



Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изразио је задовољство што је током обиласка од миграната чуо да су задовољни односом српских полицајаца, који се према њима односе с поштовањем.
– Наш задатак је да тим људима омогућимо безбедност, баш као и свим грађанима Републике Србије који не треба да осећају никакав терет што је Србија озбиљна и одговора држава и што се понаша солидарно – истакао је Стефановић и додао да сви чекају одговор Европе, који мора бити јединствен, те да мора да га прати иста таква стратегија која гарантује успешно и трајно решење мигрантске кризе.

Ханс Фридрих Шодер, шеф представништва UNHCR-а у Србији захвалио је Републици Србији, што је омогућила да се мигранти сместе у објекат који је услован, да су задовољни и да имају слободу кретања, а да је веома битно да Европа заузме солидаран став, јер једино тако проблем може бити решен а не на нивоу земаља на мигрантској рути, које су под великим притиском.