Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.12.2016.

Пријем поводом новогодишњих и божићних празника



У Дому Гарде на Топчидеру вечерас је одржан традиционални пријем министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника. Свечаности су присуствовали представници законодавне, извршне и судске власти, војни и дипломатски представници акредитовани у Србији, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница и бројне личности из културног и јавног живота.

Обраћајући се присутнима у име Министарства одбране и Војске Србије, државни секретар Ненад Нерић осврнуо се на рад и резултате система одбране у претходном периоду.
- Један од тежишних задатака био је јачање способности Војске Србије који смо, између осталог, успешно реализовали кроз изведених 170 здружених вежби, од којих бих посебно истакао вежбу „Морава“ као једну од најкомплекснијих са око 13.000 учесника. Такође, висок ниво достигнуте интероперабилности потврђен је и учествовањем у мултинационалним вежбама у Србији и иностранству, рекао је Нерић.

Он је изразио и задовољство у области модернизације и опремања наше војске савременим борбеним средствима.
- Предузећа одбрамбене индустрије Србије имају важну улогу у задовољењу потреба и у унапређењу способности наше војске и осталих субјеката у сектору безбедности. Та предузећа већ четири године показују континуирани раст производње, уредно измирују обавезе по основу пореза и доприноса и дају свој пуни допринос економском развоју Србије, истакао је државни секретар.

Нерић је напоменуо да се међународна војна сарадња развија у складу са дефинисаним националним интересима, „четири стуба спољне политике и прокламованом војном неутралношћу“, да „водимо балансирану спољну политику и имамо међународну војну сарадњу са више од 60 држава“. Он је подсетио и на тренутно ангажовање 325 припадника Војске Србије у 11 мултинационалних операција у свету, на посебан безбедносни изазов у овој години – мигрантску кризу, на појачано интересовање за добровољно служење војног рока под оружјем, које од децембра траје шест месеци, као и на стамбено збрињавање припадника система одбране.
- Све ово нам говори да Министарство одбране и Војске Србије данас представљају један компактан, стабилан и потпуно функционалан систем који је способан за извршавање свих постављених задатака. Међутим, наша је обавеза да у складу с могућностима тај систем унапредимо и учинимо га још бољим и функционалнијим. С том визијом посматрамо наступајућу 2017. годину као прилику да урадимо још више. Буџет одбране у 2017. имаће социјалну, оперативну и делимично развојну компоненту, а планирана је и донација Руске Федерације од шест авиона МиГ 29 који ће ојачати нашу ловачку авијацију и омогућити бољу заштиту нашег неба, нагласио је Нерић.

Према његовим речима, „чинимо све да у складу са економским могућностима Србије професионални и социјални положај припадника Министарства и Војске буде бољи“.
- Плате ћемо повећати пет одсто, отпуштања неће бити, а реформом војног здравства створићемо услове за бољу здравствену заштиту војних осигураника.
Припадници Министарства одбране и Војске Србије, постојећи безбедносни изазови и све већа примена нових технологија од нас захтевају да се трудимо да увек идемо напред, да будемо корак испред свих, да будемо бољи. Зато од свих вас очекујемо да и у наредној години још већим залагањем допринесете успешној реализацији свих постављених задатака и да, као и до сада, својим савесним и одговорним радом дате свој пуни допринос унапређењу система одбране, поручио је државни секретар те свима честитао предстојеће новогодишње и божићне празнике.

На пријему су наступили део Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, а приказан је и петоминутни филм,  у продукцији ВФЦ "Застава филм", који укратко представља најзначајније резултате Министарства одбране и Војске Србије у 2016. години.