Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.12.2016.

Сусрет начелника генералштабова Србије и Италије



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије генералом Клаудиом Грацијаном.

Говорећи о данашњем сусрету са италијанским колегом, генерал Диковић је истакао да је генерал Грацијано пријатељ Србије и српске војске, подсетивши да Италија спада у ред земаља које су пријатељи Србије и са којом имамо развијене политичке, економске и војно-војне односе.

– Ово је прилика да генерал Грацијано и ја анализирамо стање и дефинишемо области наше будуће сарадње, од обостраног интереса, имајући у виду да сви услови за то постоје. Ово ће бити прилика да разменимо мишљења и ставове по питању безбедносних изазова на овом простору и шире, посебно имајући у виду да су Италија и Србија можда и најзначајнији фактори безбедности на овом простору, и својим чињењем и те како могу утицати на стабилност по овом важном питању – нагласио је генерал Диковић додајући да су италијански генерали већ неколико година уназад на челу међународних снага на простору Косова и Метохије, које успостављају ред и мир и битно доприносе стабилности, а да тај задатак, посебно италијански контингент изванредно извршава.

Према речима генрала Диковића, тежиште ове посете односи се на трасирање будуће сарадње, у доменима војноекономске, војномедицинске сарадње, као и заједничких вежби и обучавања припадника двеју војски, а било је речи и о сарадњи наших војски у мисији Унифил у Либану, где је део наших припадника ангажован у оквиру италијанског контингента.

Генерал Грацијано је оценио да је однос двеју војски консолидован током многих задатака који су до сада урађени.

– Генерал Диковић је недавно бравио у Италији, а ја сам данас овде управо зато да бисмо потврдили и учврстили односе пријатељства и сарадње између наших оружаних снага – нагласио је генерал Грацијано, подсећајући да традиција добре сарадње српске и италијанске војске датира још из Првог светског рата.

Он је нагласио да је приоритет сарадња између европских земаља које су међу собом културолошки блиске, као што су то Србија и Италија.

– Пред нама су многи изазови, почевши од мигранстке кризе и нелегалних улазака и сматрам да је ангажовање Србије у решавању ових питања изузетно важно. У овом интернационалном и интеревропском контексту, ја заиста држим до сарадње између Србије и Италије, а то је однос који се може прелити на друге земље суседе – нагласио је генерал Грацијано додајући да је добра сарадња значајна и за бољу заједничку безбедност у будућности.

Током дводневне званичне посете нашој земљи, италијанска делегација коју предводи генерал Грацијано посетиће Министарство одбране и Специјалну бригаду, и присуствоваће сутрашњем испраћају контингента Војске Србије у мисију Унифил.