Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.11.2016.

Састанак министра одбране са амбасадором ДНР Алжир



Састанак министра одбране са амбасадором ДНР АлжирМинистар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Демократске Народне Републике Алжир у Београду Абделхамидом Шебшубом о наставку сарадње и унапређењу стратешке сарадње две земље које гаје традиционално пријатељске односе.
 
Ђорђевић је истакао да војноекономска и војнообразовна сарадња представљају тежишне области сарадње у области одбране. Тренутно се на школовању у Војној академији и Војнотехничком институту налазе 32 лица из Алжира, а до сада су 72 припадника алжирских оружаних снага завршила школовање у Србији. Обе стране су исказале заинтересованост за њено проширење, првенствено у областима војно-војне, војномедицинске и сарадње обавештајно-безбедносних служби.
 
Током разговора је разматрано да се при наредном заседању Мешовите комисије за економску сарадњу између две земље, које ће се реализовати у Алжиру, размотре и нацрт Општег и Имплементационог уговора о школовању, Споразум из области војне индустрије и Уговор о сарадњи у области војне географије и картографије.
 
Министар Ђорђевић упознао је саговорника са активностима војних и полицијских снага на обезбеђењу државне границе у вези са мигрантском кризом.