Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
16.11.2016.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom DNR Alžir



Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom DNR AlžirMinistar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom Demokratske Narodne Republike Alžir u Beogradu Abdelhamidom Šebšubom o nastavku saradnje i unapređenju strateške saradnje dve zemlje koje gaje tradicionalno prijateljske odnose.
 
Đorđević je istakao da vojnoekonomska i vojnoobrazovna saradnja predstavljaju težišne oblasti saradnje u oblasti odbrane. Trenutno se na školovanju u Vojnoj akademiji i Vojnotehničkom institutu nalaze 32 lica iz Alžira, a do sada su 72 pripadnika alžirskih oružanih snaga završila školovanje u Srbiji. Obe strane su iskazale zainteresovanost za njeno proširenje, prvenstveno u oblastima vojno-vojne, vojnomedicinske i saradnje obaveštajno-bezbednosnih službi.
 
Tokom razgovora je razmatrano da se pri narednom zasedanju Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između dve zemlje, koje će se realizovati u Alžiru, razmotre i nacrt Opšteg i Implementacionog ugovora o školovanju, Sporazum iz oblasti vojne industrije i Ugovor o saradnji u oblasti vojne geografije i kartografije.
 
Ministar Đorđević upoznao je sagovornika sa aktivnostima vojnih i policijskih snaga na obezbeđenju državne granice u vezi sa migrantskom krizom.