Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
10.11.2016.

Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на гостовању у Крагујевцу



Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на гостовању у КрагујевцуПредседник Републике Томислав Николић отворио је вечерас у Крагујевцу изложбу „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“, која се после Палате Србија и гостовања у београдском Дому Војске, од данас преселила у Конак Кнеза Михаила, Народног музеја Крагујевац.
 
Председник Николић је оценио да је Петар Бојовић био оличење српског војника, официра, родитеља.
 
- Изложбом " Војвода Петар Бојовић - знамења славе и части" желимо да одужимо дуг и својим потомцима испричамо причу о јединственом српском официру, додао је председник Николић.
 
Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на гостовању у КрагујевцуМеђу бројним званицама, догађају су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, грађани Крагујевца.
 
Ово је најкомплетнија збирка одличја неког од четворице српских војвода, а Петар Бојовић је носилац 25 домаћих и 16 иностраних одликовања. Шест није сачувано, а четири нису комплетна, али и без њих ово је изузетна целина.
 
У збирци су, осим домаћих, и инострана признања која су Петру Бојовићу доделиле готово све важније европске земље. Ту су Карађорђеве звезде са мачевима Првог реда из 1933. године. Међу значајним страним одликовањима је и Орден Француске легије части првог реда из 1936.
 
Осим ордења које је Петар Бојовић добио од земаља савезница у Првом светском рату, интересантно је да су га пре Великог рата одликовали и владари држава који ће бити противници Србије у периоду од 1914. до 1918. Тако је аустроугарски цар Франц Јозеф још 1884. Бојовића као младог официра одликовао Витешким крстом трећег реда, а бугарски кнез Фердинанд Кобург му је 1904. доделио Орден за војне заслуге другог реда.
 
Након Крагујевца, поставка ће бити отворена у домовима војске по већим градовима Србије, попут Новог Сада, Ниша, Краљева, са циљем да се, у годинам када обележавамо век од Великог рата, што већи број грађана упозна са богатом историјском заоставштином предака. Координатор овог пројекта, поред Генералног секретаријата председника Републике Србије је Медија центар „Одбрана“.