Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
10.11.2016.

Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ na gostovanju u Kragujevcu



Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ na gostovanju u KragujevcuPredsednik Republike Tomislav Nikolić otvorio je večeras u Kragujevcu izložbu „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“, koja se posle Palate Srbija i gostovanja u beogradskom Domu Vojske, od danas preselila u Konak Kneza Mihaila, Narodnog muzeja Kragujevac.
 
Predsednik Nikolić je ocenio da je Petar Bojović bio oličenje srpskog vojnika, oficira, roditelja.
 
- Izložbom " Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" želimo da odužimo dug i svojim potomcima ispričamo priču o jedinstvenom srpskom oficiru, dodao je predsednik Nikolić.
 
Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ na gostovanju u KragujevcuMeđu brojnim zvanicama, događaju su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, građani Kragujevca.
 
Ovo je najkompletnija zbirka odličja nekog od četvorice srpskih vojvoda, a Petar Bojović je nosilac 25 domaćih i 16 inostranih odlikovanja. Šest nije sačuvano, a četiri nisu kompletna, ali i bez njih ovo je izuzetna celina.
 
U zbirci su, osim domaćih, i inostrana priznanja koja su Petru Bojoviću dodelile gotovo sve važnije evropske zemlje. Tu su Karađorđeve zvezde sa mačevima Prvog reda iz 1933. godine. Među značajnim stranim odlikovanjima je i Orden Francuske legije časti prvog reda iz 1936.
 
Osim ordenja koje je Petar Bojović dobio od zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, interesantno je da su ga pre Velikog rata odlikovali i vladari država koji će biti protivnici Srbije u periodu od 1914. do 1918. Tako je austrougarski car Franc Jozef još 1884. Bojovića kao mladog oficira odlikovao Viteškim krstom trećeg reda, a bugarski knez Ferdinand Koburg mu je 1904. dodelio Orden za vojne zasluge drugog reda.
 
Nakon Kragujevca, postavka će biti otvorena u domovima vojske po većim gradovima Srbije, poput Novog Sada, Niša, Kraljeva, sa ciljem da se, u godinam kada obeležavamo vek od Velikog rata, što veći broj građana upozna sa bogatom istorijskom zaostavštinom predaka. Koordinator ovog projekta, pored Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije je Medija centar „Odbrana“.