Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.11.2016.

Обележен Дан Војнотехничког института



Обележен Дан Војнотехничког институтаСвечаним скупом у амфитеатру Војнотехничког института (ВТИ) данас је обележенo 68 година постојања те највеће научноистраживачке установе у овом делу Европе у области одбрамбених технологија, институције препознатљиве у земљи и свету. Скупу су присуствовали представници установа и институција Министарства одбране и Војске Србије, представници предузећа одбрамбене индустрије и института са којима ВТИ сарађује, те запослени и пензионисани припадници те установе.
 
На свечаности, директор ВТИ пуковник доц. др Зоран Рајић говорио је о актуелним пројектима и о перспективама развоја те научноистраживачке установе. Тренутно се у Институту ради на 55 развојних задатака, од који се 12 односе на базична истраживања, а остало су развојна и примењена истраживања. Велики број је и функционалних задатака за потребе система одбране, а реализује се и 48 комерцијалних уговора.
 
Пуковник доц. др Рајић је рекао да је недавно премијерно приказано више средстава наоружања и војне опреме која се раде у ВТИ-у и да је, у овој години, та научноистраживачка установа остварила приходе од 1,5 милион евра. Говорећи о перспективи, он је истакао да је најважније кадровски ојачати Институт у наредном периоду пријемом млађих колегега.