Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
03.11.2016.

Obeležen Dan Vojnotehničkog instituta



Obeležen Dan Vojnotehničkog institutaSvečanim skupom u amfiteatru Vojnotehničkog instituta (VTI) danas je obeleženo 68 godina postojanja te najveće naučnoistraživačke ustanove u ovom delu Evrope u oblasti odbrambenih tehnologija, institucije prepoznatljive u zemlji i svetu. Skupu su prisustvovali predstavnici ustanova i institucija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici preduzeća odbrambene industrije i instituta sa kojima VTI sarađuje, te zaposleni i penzionisani pripadnici te ustanove.
 
Na svečanosti, direktor VTI pukovnik doc. dr Zoran Rajić govorio je o aktuelnim projektima i o perspektivama razvoja te naučnoistraživačke ustanove. Trenutno se u Institutu radi na 55 razvojnih zadataka, od koji se 12 odnose na bazična istraživanja, a ostalo su razvojna i primenjena istraživanja. Veliki broj je i funkcionalnih zadataka za potrebe sistema odbrane, a realizuje se i 48 komercijalnih ugovora.
 
Pukovnik doc. dr Rajić je rekao da je nedavno premijerno prikazano više sredstava naoružanja i vojne opreme koja se rade u VTI-u i da je, u ovoj godini, ta naučnoistraživačka ustanova ostvarila prihode od 1,5 milion evra. Govoreći o perspektivi, on je istakao da je najvažnije kadrovski ojačati Institut u narednom periodu prijemom mlađih kolegega.