Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.11.2016.

Обележен Дан ветеринарске службе



Дан ветеринарске службе – 1. новембар обележен је данас свечаним скупом на Војномедицинској академији. Скупу су присуствовали државни сектретар у Министарству одбране Ненад Нерић и државни сектретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Иван Бошњак, представници Управе за војно здравство, Војномедицинске академије, Управе за ветерину у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Ветеринарског факултета, Ветеринарске коморе Србије, Српског ветеринарског друштва, припадници војнe ветеринарске службе и други гости.
 
Обележен Дан ветеринарске службеСрбија и њена војска имају разлога да буду поносни на своју ветеринарску службу и традицију дугу 165 година. Већ сам податак да је основана далеке 1851. године и да до данас у континуитету постоји, изазива дужно поштовање – истакао је државни секретар Нерић. Он је рекао да војна ветеринарска служба данас представља савремену логистичку службу и сигуран ослонац Војске Србије, те да својом функционалном организацијом испуњава све задатке који се пред њу постављају.
 
Нерић је, као најсвежији пример рада те службе, навео предузимање мера на сузбијању нодуларног дерматитиса на територији Србије ове године, када су рад те војне службе сви дравни органи оценили високим оценама.
 
Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, као значајне године у раду војне ветеринарске службе, поред осталих, истакао је 2005. годину када је, после реорганизације, служба функционално уређена и спојена са санитетском службом. Такође, издвојио је 2014. годину, јер је тада служба показала да може да одговори задацима у све три мисије Војске а крајем те године су ветеринари, заједно са санитетлијама, почели да одлазе у мировне мисије УН.  
 
Обележен Дан ветеринарске службеО 165 година службе говорио је пуковник др Радивоје Анђелковић, начелник Одељења за ветеринарство, који је највиши стручни орган те службе. Он је нагласио и да је убудуће потребно техничко и технолошко осавремењавање капацитета службе за активније учешће у све три мисије Војске и боље повезивање са осталим државним органима ради стварања нових облика сарадње.
 
Директор Управе за ветерину у Министарству пољопривреде и заштине животне средине др Ненад Петровић је, говорећи о недавном предузимању мера на сузбијању нодуларног дерматитиса на територији Србије, истакао похвале Европске уније да смо једна од ретких земаља која је успела јако брзо да мобилише и цивилни и војни сектор и локалне самоуправе и да заустави кретање заразе на трећини земље. По његовим речима, то до сада није успела ниједа земља на свету.
 
За Дан ветеринарске службе одређен је 1. новембар. На тај дан 1851. године Указом кнеза Александра Карађорђевића за првог марвеног лекара у српској војсци  постављен Јован Теодоровић, марвени лекар из Новог Сада.