Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
31.10.2016.

Министар одбране обишао Спомен собу „Kосметске жртве"




Министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је данас Спомен собу „Kосметске жртве", коју је Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији крајем јуна отворило у својим просторијама у згради Београђанке.

Спомен соба је посвећена сећању на киднаповане и убијене у јужној српској покрајини, од прве цивилне жртве Жарка Спасића 14. маја 1998. године до убијеног припадника Жандармерије Стевана Синђелића у Копненој зони безбедности 28. августа 2014. године..

Председник Удружења Симо Спасић, захваљујући министру што се одмах одазвао позиву да посети Спомен собу, провео је госта кроз поставку и истакао активности удружења  на регулисању статуса породица цивилних жртава и постављања споменика свим жртвама са Косова и Метохије.

Министар Ђорђевић је у обраћању члановима породица киднапованих и убијених истакао да је реч о потресном сведочанству једног времена.

– Поставка је опомена свима и својеврсно сећање на пострадале које, осим породица, поштује и држава Србија, која ће учинити све да они који су починили злочине одговарају а да, упоредо с тим, буду настављени напори на помирењу народа на овим просторима, рекао је министар одбране.

На изложеним фотографијама представљено је више од 2.500 киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца Срба, Рома, Горанаца, а на 26 фотографија су и Албанци који су радили при полицији.