Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.09.2016.

Министри одбране и правде обишли Заједничке снаге војске и полиције на граници према Бугарској



Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар правде Нела Кубуровић обишли Заједничке снаге војске и полиције на граници према БугарскојМинистар одбране Зоран Ђорђевић и министарка правде Нела Кубуровић, у пратњи заменика начелника ГШ ВС генерал-потпуковника Јовице Драганића, команданта копнене војске генерал-потпуковника милосава Симовића, директора ВБА бригадног генерала Петра Цветковића и команданта Заједничких снага војске и полиције генерал-мајора Желимира Глишовића, обишли су припаднике Заједничких снага војске и полиције у сектору Б, који обезбеђују део границе Републике Србије према Републици Бугарској. Генерал-мајор Желимир Глишовић је на самом почетку посете упознао министре одбране и правде са зоном одговорности, сложеним задацима Заједничких снага и чињеницом да су својим активностима успели да више од 9300 лица одврате од илегалног преласка границе.

У наставку посете сектору Б, министар одбране Зоран Ђорђевић и министарка правде Нела Кубуровић обишли су поседнуте објекте „Петачинци“ и „Свобода“ и на лицу места се уверили да припадници војске и полиције ефикасно извршавају задатке спречавања илегалних прелазака и кријумчарења људи. Они су се том приликом упознали детаљно са методама и начинима обезбеђења границе према Бугарској, попут патрола, контролних пунктова, заседа или употребе термовизијских система. Министри Ђорђевић и Кубуровић су током посете обишли и команду сектора Б за обезбеђење државне границе према републици Бугарској и Регионални центар Граничне полиције на граничном прелазу „Градина“.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар правде Нела Кубуровић обишли Заједничке снаге војске и полиције на граници према Бугарској„Заједничке снаге војске и полиције су од свог формирања 16.јула ове године откриле више од 9300 мигранта који су покушали да пређу државну границу и 53 кријумчара који су превозили виђе од 750 мигранта –рекао је министар одбране Зоран Ђорђевић на поседнутом објекту Петачинци – Безбедносна ситуација у земљи је стабилна и све надлежне службе Републике Србије одлично и одговорно раде свој посао“.

Министарка правде Нела Кубуровић је данас најавила пооштравање казни за кривично дело кријумчарења људи и недозвољен прелаз државне границе, у склопу процеса измене Кривичног законика. Она је такође указала да постоји добра сарадња између Заједничких снага војске и полиције и правосудних органа, али да је ту сарадњу потребно и даље јачати и унапређивати.