Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.09.2016.

Ministri odbrane i pravde obišli Zajedničke snage vojske i policije na granici prema Bugarskoj



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar pravde Nela Kuburović obišli Zajedničke snage vojske i policije na granici prema BugarskojMinistar odbrane Zoran Đorđević i ministarka pravde Nela Kuburović, u pratnji zamenika načelnika GŠ VS general-potpukovnika Jovice Draganića, komandanta kopnene vojske general-potpukovnika milosava Simovića, direktora VBA brigadnog generala Petra Cvetkovića i komandanta Zajedničkih snaga vojske i policije general-majora Želimira Glišovića, obišli su pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije u sektoru B, koji obezbeđuju deo granice Republike Srbije prema Republici Bugarskoj. General-major Želimir Glišović je na samom početku posete upoznao ministre odbrane i pravde sa zonom odgovornosti, složenim zadacima Zajedničkih snaga i činjenicom da su svojim aktivnostima uspeli da više od 9300 lica odvrate od ilegalnog prelaska granice.

U nastavku posete sektoru B, ministar odbrane Zoran Đorđević i ministarka pravde Nela Kuburović obišli su posednute objekte „Petačinci“ i „Svoboda“ i na licu mesta se uverili da pripadnici vojske i policije efikasno izvršavaju zadatke sprečavanja ilegalnih prelazaka i krijumčarenja ljudi. Oni su se tom prilikom upoznali detaljno sa metodama i načinima obezbeđenja granice prema Bugarskoj, poput patrola, kontrolnih punktova, zaseda ili upotrebe termovizijskih sistema. Ministri Đorđević i Kuburović su tokom posete obišli i komandu sektora B za obezbeđenje državne granice prema republici Bugarskoj i Regionalni centar Granične policije na graničnom prelazu „Gradina“.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar pravde Nela Kuburović obišli Zajedničke snage vojske i policije na granici prema Bugarskoj„Zajedničke snage vojske i policije su od svog formiranja 16.jula ove godine otkrile više od 9300 migranta koji su pokušali da pređu državnu granicu i 53 krijumčara koji su prevozili viđe od 750 migranta –rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević na posednutom objektu Petačinci – Bezbednosna situacija u zemlji je stabilna i sve nadležne službe Republike Srbije odlično i odgovorno rade svoj posao“.

Ministarka pravde Nela Kuburović je danas najavila pooštravanje kazni za krivično delo krijumčarenja ljudi i nedozvoljen prelaz državne granice, u sklopu procesa izmene Krivičnog zakonika. Ona je takođe ukazala da postoji dobra saradnja između Zajedničkih snaga vojske i policije i pravosudnih organa, ali da je tu saradnju potrebno i dalje jačati i unapređivati.