Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2016.

Обележен Дан Војне полиције



Обележен Дан Војне полицијеСвечаним пријемом у Великој ратној сали, данас је обележен Дан Војне полиције. Скупу су присуствовали  начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима Колегијума, саветник председника Републике Србије Милорад Симић, чланови колегијума министра одбране, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Министарства унутрашњих послова и бројни гости. 
 
Честитајући празник свим припадницима, начелник Управе Војне полиције пуковник Рајко Миловановић је истакао да је та јединица била и остала елитни део војске, пре свега због специјалних задатака и послова које њени припадници извршавају.
 
– Данас је Војна полиција савремен, добро опремљен, врхунски обучен и препознатљив део Војске Србије који, извршавајући сложене задатке, даје пун допринос очувању и унапређењу оперативних и функционалних способности Војске Србије и Министарства одбране. Припадници Војне полиције остварују запажену улогу у мисијама Војске Србије, посебно у заједничком ангажовању са припадницима МУП-а на обезбеђењу државне границе са Македонијом и Бугарском, као и у мултинационалним операцијама одржавања мира у свету, рекао је пуковник Миловановић и додао да овлашћена лица те јединице остварују добре резултате у извршењу свих поверених задатака.
 
Обележен Дан Војне полицијеГоворећи о приоритетним правцима развоја Војне полиције, начелник Управе је најавио достизање веће оперативности и ефикасности у раду јединица и органа, као и јачање безбедности јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, али и развој међународних партнерских односа и унапређење образовања и опремање савременим техничким средствима.
 
–  За постигнуте резултате посебну захвалност дугујемо свим организационим целинама Министарства одбране и Војске, Министарству унутрашњих послова и правосудним органима, рекао је Миловановић и изразио уверење да ће време које долази донети даље унапређење сарадње са тим институцијама.
 
За успешну сарадњу и пружену подршку у реализацији задатака, поводом Дана Војне полиције, на свечаности су додељене захвалнице заслужним институцијама, јединицама Министарства унутрашњих послова и привредним друштвима.
 
Зачеци војне полиције датирају још од времена кнеза Милана Обреновића, који је наредио формирање првих полицијских одељења у бригадама тадашње војске, а званично је формирана 14. септембра 1955. године, наредбом врховног команданта оружаних снага ФНРЈ, као засебна целина у тадашњој ЈНА. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2016
mp4 (105,15 MB)
Дан артиљерије - свечаност
14.09.2016
mp4 (94,97 MB)
Пуковник Рајко Миловановић