Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2016.

Obeležen Dan Vojne policije



Obeležen Dan Vojne policijeSvečanim prijemom u Velikoj ratnoj sali, danas je obeležen Dan Vojne policije. Skupu su prisustvovali  načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima Kolegijuma, savetnik predsednika Republike Srbije Milorad Simić, članovi kolegijuma ministra odbrane, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i brojni gosti. 
 
Čestitajući praznik svim pripadnicima, načelnik Uprave Vojne policije pukovnik Rajko Milovanović je istakao da je ta jedinica bila i ostala elitni deo vojske, pre svega zbog specijalnih zadataka i poslova koje njeni pripadnici izvršavaju.
 
– Danas je Vojna policija savremen, dobro opremljen, vrhunski obučen i prepoznatljiv deo Vojske Srbije koji, izvršavajući složene zadatke, daje pun doprinos očuvanju i unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Pripadnici Vojne policije ostvaruju zapaženu ulogu u misijama Vojske Srbije, posebno u zajedničkom angažovanju sa pripadnicima MUP-a na obezbeđenju državne granice sa Makedonijom i Bugarskom, kao i u multinacionalnim operacijama održavanja mira u svetu, rekao je pukovnik Milovanović i dodao da ovlašćena lica te jedinice ostvaruju dobre rezultate u izvršenju svih poverenih zadataka.
 
Obeležen Dan Vojne policijeGovoreći o prioritetnim pravcima razvoja Vojne policije, načelnik Uprave je najavio dostizanje veće operativnosti i efikasnosti u radu jedinica i organa, kao i jačanje bezbednosti jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i razvoj međunarodnih partnerskih odnosa i unapređenje obrazovanja i opremanje savremenim tehničkim sredstvima.
 
–  Za postignute rezultate posebnu zahvalnost dugujemo svim organizacionim celinama Ministarstva odbrane i Vojske, Ministarstvu unutrašnjih poslova i pravosudnim organima, rekao je Milovanović i izrazio uverenje da će vreme koje dolazi doneti dalje unapređenje saradnje sa tim institucijama.
 
Za uspešnu saradnju i pruženu podršku u realizaciji zadataka, povodom Dana Vojne policije, na svečanosti su dodeljene zahvalnice zaslužnim institucijama, jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova i privrednim društvima.
 
Začeci vojne policije datiraju još od vremena kneza Milana Obrenovića, koji je naredio formiranje prvih policijskih odeljenja u brigadama tadašnje vojske, a zvanično je formirana 14. septembra 1955. godine, naredbom vrhovnog komandanta oružanih snaga FNRJ, kao zasebna celina u tadašnjoj JNA. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.09.2016
mp4 (105,15 MB)
Dan artiljerije - svečanost
14.09.2016
mp4 (94,97 MB)
Pukovnik Rajko Milovanović