Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2016.

Унапређење сарадње са Француском у области одбране



Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро сагласили су се на данашњем састанку да традиционално добри и стабилни односи две земље утичу на одличну сарадњу у области одбране.

Министар одбране примио амбасадорку ФранцускеМинистар Ђорђевић рекао је да ће Министарство одбране наставити да води балансирану политику одбране и да доприноси даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима.

Он је нагласио да је Србија чврсто опредељена за очување стабилности региона, али да даје значајан допринос и када је реч о глобалној безбедности имајући у виду учешће припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама и додао да очекује да ће се сарадња са Француком у тој области наставити и унапређивати.

"Војна сарадња у области учешћа у мултинационалним операцијама од великог је војног и политичког значаја. Посебно захваљујемо на подршци коју Француска пружа Војсци Србије у Џибутију, где користимо складишне капацитете у француској војној бази, као и на професионалном односу и помоћи коју је француска страна пружила током припреме, обуке и упућивања аутономних тимова за заштиту бродова у операцију АТАЛАНТА", рекао је министар Ђорђевић.

На састанку је разговарано и о учешћу министра одбране Србије на предстојећој Конференцији о мултинационалним операцијама у Лондону. У овом тренутку, у мировним мисијама учествује 332 припадника Војске Србије, у укупно десет мултинационалних операција Уједињених нација и Европске уније.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.09.2016
Састанак