Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2016.

Unapređenje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro saglasili su se na današnjem sastanku da tradicionalno dobri i stabilni odnosi dve zemlje utiču na odličnu saradnju u oblasti odbrane.

Ministar odbrane primio ambasadorku FrancuskeMinistar Đorđević rekao je da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane i da doprinosi daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima.

On je naglasio da je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje stabilnosti regiona, ali da daje značajan doprinos i kada je reč o globalnoj bezbednosti imajući u vidu učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i dodao da očekuje da će se saradnja sa Francukom u toj oblasti nastaviti i unapređivati.

"Vojna saradnja u oblasti učešća u multinacionalnim operacijama od velikog je vojnog i političkog značaja. Posebno zahvaljujemo na podršci koju Francuska pruža Vojsci Srbije u Džibutiju, gde koristimo skladišne kapacitete u francuskoj vojnoj bazi, kao i na profesionalnom odnosu i pomoći koju je francuska strana pružila tokom pripreme, obuke i upućivanja autonomnih timova za zaštitu brodova u operaciju ATALANTA", rekao je ministar Đorđević.

Na sastanku je razgovarano i o učešću ministra odbrane Srbije na predstojećoj Konferenciji o multinacionalnim operacijama u Londonu. U ovom trenutku, u mirovnim misijama učestvuje 332 pripadnika Vojske Srbije, u ukupno deset multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.09.2016
Састанак