Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2016.

Обележен Дан кадровске службе



У згради Старог Генералштаба Војске Србије свечано је обележен 1. септембар Дан кадровске службе Војске Србије која наставља традицију дугу готово два века.

Свечаности су присуствовали в. д. помоћника министра за људске ресурсе Милош Јанковић, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са сарадницима, начелници управа МО и ГШ ВС и многобројни сарадници и пријатељи Управе за кадрове.

 Обраћајући се присутнима начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе бригадни генерал Драгослав Лацковић је, између осталог, истакао да 1. септембра у Министарству одбране и Војсци Србије почиње и завршава „персонална година“, због чега је тај дан и одређен за Дан службе.

– Тога дана идентификују се и анализирају резултати постигнути у области кадровског обезбеђења, завршава се образовање и школовање најстарије генерације у војним школама, анализира кадар, почиње школовање и усавршавање најмлађих генерација и анализирају резултати постигнути у обављању многих других значајних активности из широке лепезе послова из делокруга кадровске службе, рекао је бригадни генерал Лацковић и додао да квалитетна селекција кадрова и данас, као и пре готово два века, у време стварања српске војске, преставља основу за стварање ефикасне и модерне војске.

– Кадровска служба, у којој данас раде високо мотивисани и стручни припадници Министарства одбране и Војске Србије, прилагођава своју физиономију и организацију, а кад је реч о људским ресурсима, створен је организован и на научним принципима заснован систем потпуно у функцији командовања и доношења најважнијих одлука. Кадровски систем данас, у условима врло рестриктивног финансирања, оспособљен је да одговори и најсложенијим захтевима. У години за нама припремљен је Нацрт закона о образовању који представља историјски значајан корак у осавремењавању војног школског система, донет је читав сет подзаконских прописа којима је на квалитетнији начин регулисан пријем у професионалну војну службу и вођење у каријери, а посебно је значајан потпуно нови систем вредновања и оцењивања професионалних припадника Војске Србије, заснован на научним методама, чија примена почиње 1. јануара следеће године, рекао је бригадни генерал Лацковић.

Према његовим речима у припреми је и велики број других прописа и подзаконских аката у надлежности Владе Србије, који треба да допринесу повећању одговорности у управљању људским ресурсима и планирању будућег кадра.

 - Једну од најважнијих промена доноси увођење мајорског испита за стицање чина мајора, чиме се после 22 године поново остварује идеја о напредовању у складу са стеченим компетенцијама. Тиме се обезбеђује остваривање једне од најефикаснијих максима у квалитетном управљању људским ресурсима, а то је „прави човек на правом месту у право време“, рекао је генерал Лацковић.

Дан Кадровске службе честитао je и в. д. помоћника министра за људске ресурсе Милош Јанковић који је нагласио важност личног примера у остваривању многобројних и веома различитих односа у војној средини, односа између претпостављеног и потчињеног, односа према дужностима и војним задацима, према војној униформи и њеној симболици, а то значи и према држави.

Речима негдашњег министра војног Јована Мишковића, Јанковић је нагласио и важност усавршавања професионалних припадника Војске Србије, како у нашим војним школама, тако и у иностранству, где ће се „ припадник војске и у миру показати достојним, као и у рату“.

Поводом Дана кадровске службе в. д. помоћника министра за људске ресурсе Милош Јанковић уручио је захвалнице Министарства одбране за успешну сарадњу помоћнику министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у области пензионог и инвалидског осигурања Зорану Милошевићу, директору Републичког Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгани Калиновић и председнику Удружења за очување културне баштине Драгани Вујасиновић.

Признања и награде за успешну реализацију задатака у протеклом једногодишњем периоду најуспешнији припадницима Кадровске службе уручили су државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић и заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Јовица Драганић.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА