Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2016.

Obeležen Dan kadrovske službe



U zgradi Starog Generalštaba Vojske Srbije svečano je obeležen 1. septembar Dan kadrovske službe Vojske Srbije koja nastavlja tradiciju dugu gotovo dva veka.

Svečanosti su prisustvovali v. d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Miloš Janković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sa saradnicima, načelnici uprava MO i GŠ VS i mnogobrojni saradnici i prijatelji Uprave za kadrove.

 Obraćajući se prisutnima načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse brigadni general Dragoslav Lacković je, između ostalog, istakao da 1. septembra u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije počinje i završava „personalna godina“, zbog čega je taj dan i određen za Dan službe.

– Toga dana identifikuju se i analiziraju rezultati postignuti u oblasti kadrovskog obezbeđenja, završava se obrazovanje i školovanje najstarije generacije u vojnim školama, analizira kadar, počinje školovanje i usavršavanje najmlađih generacija i analiziraju rezultati postignuti u obavljanju mnogih drugih značajnih aktivnosti iz široke lepeze poslova iz delokruga kadrovske službe, rekao je brigadni general Lacković i dodao da kvalitetna selekcija kadrova i danas, kao i pre gotovo dva veka, u vreme stvaranja srpske vojske, prestavlja osnovu za stvaranje efikasne i moderne vojske.

– Kadrovska služba, u kojoj danas rade visoko motivisani i stručni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prilagođava svoju fizionomiju i organizaciju, a kad je reč o ljudskim resursima, stvoren je organizovan i na naučnim principima zasnovan sistem potpuno u funkciji komandovanja i donošenja najvažnijih odluka. Kadrovski sistem danas, u uslovima vrlo restriktivnog finansiranja, osposobljen je da odgovori i najsloženijim zahtevima. U godini za nama pripremljen je Nacrt zakona o obrazovanju koji predstavlja istorijski značajan korak u osavremenjavanju vojnog školskog sistema, donet je čitav set podzakonskih propisa kojima je na kvalitetniji način regulisan prijem u profesionalnu vojnu službu i vođenje u karijeri, a posebno je značajan potpuno novi sistem vrednovanja i ocenjivanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, zasnovan na naučnim metodama, čija primena počinje 1. januara sledeće godine, rekao je brigadni general Lacković.

Prema njegovim rečima u pripremi je i veliki broj drugih propisa i podzakonskih akata u nadležnosti Vlade Srbije, koji treba da doprinesu povećanju odgovornosti u upravljanju ljudskim resursima i planiranju budućeg kadra.

 - Jednu od najvažnijih promena donosi uvođenje majorskog ispita za sticanje čina majora, čime se posle 22 godine ponovo ostvaruje ideja o napredovanju u skladu sa stečenim kompetencijama. Time se obezbeđuje ostvarivanje jedne od najefikasnijih maksima u kvalitetnom upravljanju ljudskim resursima, a to je „pravi čovek na pravom mestu u pravo vreme“, rekao je general Lacković.

Dan Kadrovske službe čestitao je i v. d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Miloš Janković koji je naglasio važnost ličnog primera u ostvarivanju mnogobrojnih i veoma različitih odnosa u vojnoj sredini, odnosa između pretpostavljenog i potčinjenog, odnosa prema dužnostima i vojnim zadacima, prema vojnoj uniformi i njenoj simbolici, a to znači i prema državi.

Rečima negdašnjeg ministra vojnog Jovana Miškovića, Janković je naglasio i važnost usavršavanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, kako u našim vojnim školama, tako i u inostranstvu, gde će se „ pripadnik vojske i u miru pokazati dostojnim, kao i u ratu“.

Povodom Dana kadrovske službe v. d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Miloš Janković uručio je zahvalnice Ministarstva odbrane za uspešnu saradnju pomoćniku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u oblasti penzionog i invalidskog osiguranja Zoranu Miloševiću, direktoru Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragani Kalinović i predsedniku Udruženja za očuvanje kulturne baštine Dragani Vujasinović.

Priznanja i nagrade za uspešnu realizaciju zadataka u proteklom jednogodišnjem periodu najuspešniji pripadnicima Kadrovske službe uručili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić i zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Jovica Draganić.


 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA