Министарство одбране Републике Србије
 
16.08.2016.

Посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Србији



Потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден боравио је данас у Београду у оквиру званичне посете нашој земљи, током које се састао са српским државним врхом. Потпредседника Бајдена је, уз интонирање химне и почасни батаљон Гарде Војске Србије, дочекао премијер Републике Србије Александар Вучић.
 
Министар одбране Зоран Ђорђевић, уз потпредседнике владе Ивицу Дачића, Небојшу Стефановића и Зорану Михајловић, као и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, био је део српске делегације која је дочекала потпредседника Бајдена испред Палате „Србија“.
 
Обраћајући се новинарима након разговора са потпредседником САД, премијер Вучић је истакао да је том приликом било речи о три важне теме - билатералним односима двеју земаља, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије.
 
Премијер Вучић је нагласио да је са потпредседником САД највише говорио о регионалној стабилности, изражавајући уверење да САД желе миран и стабилан Западни Балкан, а да ће Србија учинити све што може да томе допринесе. Он је, такође, захвалио САД и на подршци европском путу Србије и нагласио да ће се Србија трудити да испуни све што су њене обавезе. Српски премијер је оценио да су билатерални односи САД и Србије на узлазној путањи.
 
Потпредседник Бајден сложио се са оценом премијера Вучића о односима двеју земаља. Бајден је изразио саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи 1999. године. Он је нагласио да су неки моменти наше заједничке историје били изузетно болни, али да је срећан што је у односима Србије и САД отворено ново поглавље.
 
Према његовим речима, Србија је кључни политички и економски камен темељац за цео регион, а говорећи о сарадњи у области безбедности, потпредседник Бајден је истакао да Србија и САД имају добру сарадњу на пољу обуке, борбе против тероризма, учешћу у мултинационалним операцијама, као и кроз програме НАТО намењене партнерским земљама који доприносе бољој опремљености Војске Србије.
 
Након разговора двеју делегација, потпредседник САД састао се и са председником Србије Томиславом Николићем.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.08.2016
Посета потпредседника Бајдена, покривалица