Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.08.2016.

Poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji



Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden boravio je danas u Beogradu u okviru zvanične posete našoj zemlji, tokom koje se sastao sa srpskim državnim vrhom. Potpredsednika Bajdena je, uz intoniranje himne i počasni bataljon Garde Vojske Srbije, dočekao premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić.
 
Ministar odbrane Zoran Đorđević, uz potpredsednike vlade Ivicu Dačića, Nebojšu Stefanovića i Zoranu Mihajlović, kao i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, bio je deo srpske delegacije koja je dočekala potpredsednika Bajdena ispred Palate „Srbija“.
 
Obraćajući se novinarima nakon razgovora sa potpredsednikom SAD, premijer Vučić je istakao da je tom prilikom bilo reči o tri važne teme - bilateralnim odnosima dveju zemalja, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije.
 
Premijer Vučić je naglasio da je sa potpredsednikom SAD najviše govorio o regionalnoj stabilnosti, izražavajući uverenje da SAD žele miran i stabilan Zapadni Balkan, a da će Srbija učiniti sve što može da tome doprinese. On je, takođe, zahvalio SAD i na podršci evropskom putu Srbije i naglasio da će se Srbija truditi da ispuni sve što su njene obaveze. Srpski premijer je ocenio da su bilateralni odnosi SAD i Srbije na uzlaznoj putanji.
 
Potpredsednik Bajden složio se sa ocenom premijera Vučića o odnosima dveju zemalja. Bajden je izrazio saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji 1999. godine. On je naglasio da su neki momenti naše zajedničke istorije bili izuzetno bolni, ali da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region, a govoreći o saradnji u oblasti bezbednosti, potpredsednik Bajden je istakao da Srbija i SAD imaju dobru saradnju na polju obuke, borbe protiv terorizma, učešću u multinacionalnim operacijama, kao i kroz programe NATO namenjene partnerskim zemljama koji doprinose boljoj opremljenosti Vojske Srbije.
 
Nakon razgovora dveju delegacija, potpredsednik SAD sastao se i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.08.2016
Посета потпредседника Бајдена, покривалица