Министарство одбране Републике Србије
 
06.08.2016.

Шести ~CISM~ куп у планинском трчању



7. CISM летњи тренинг камп – Копаоник 2016На Копаонику je отворен Шести ~CISM~ куп у планинском трчању, такмичење отвореног типа на коме ван конкуренције учествују и такмичари који нису припадници оружаних снага. ~CISM~ челенџ куп у планинском трчању организује се у оквиру ~CISM~ летњег тренинг кампа – „Копаоник 2016“ и трајаће до 8. августа.

На такмичењу ће, поред чланова атлетске репрезентације Министарства одбране и Војске Србије, наступити и такмичари репрезентација оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Румуније, Словеније, Македоније и Пољске, у мушкој и женској конкуренцији. Старт женске трке на 6 километара, планиран је у недељу у 10.30 часова, док ће мушкарци у трци на 8,8 километара стартовати у 11.15 часова. Титулу првака браниће капетан Михаела Ботежан из Румуније у женској и војник Алеш Жонтар из Словеније у мушкој конкуренцији.

7. CISM летњи тренинг камп – Копаоник 2016Шести ~CISM~ Челенџ куп у планинском трчању свечано је отворио пуковник Бошко Зорић, члан делегације Србије при ~CISM~, који је нагласио да је ~CISM~, односно Међународни савет за војне спортове, „невладина, аполитична, непрофитабилна, спортска, међународна организација сачињена од оружаних снага 134 земаље чланице. Међуармијском сарадњом ~CISM~ промовише и јача мир у свету и развија поверење и помирење кроз спорт. Тај идеал је уграђен у слоган ~CISM~: Пријатељство кроз спорт (~Friendship trough sport~).“

7. CISM летњи тренинг камп – Копаоник 2016Учесницима и гостима су се обратили и Стефан Петронијевић из општине Лепосавић, Аранђел Стојков из општине Брус и Мирјана Шкорић из општине Рашка, као и прослављени атлетичар Драган Здравковић. Свечаности су присуствовали и помоћница министра одбране за буџет и финасије Радмила Јагодић и шеф делегације Србије при ~CISM~ бригадни генерал Синиша Радовић. Пригодни културно-уметнички програм извело је КУД „Копаоник-Лепосавић“.

Након такмичења које је одржано у недељу  проглашени су победници. 

 Победник у мушкој конкуренцији је Веселин Цинзов из Бугарске са оствареним временом 32 минута 36 секунди, другопласирани је Милош Ранчић из Македоније а трећи Тарасиук Павек из Пољске.
 
У женској конкуренцији тријумфовала је Наташа Ћулафић, професионални војник из Гарде Војске Србије. Она је планиску стазу претчала за 25 минута и 45 секунди, испред другопласиране Елене Моага из ОС Румуније (26:02) и Ксеније Бубњевић, војног службеника са Војне академије која је на циљ стигла трећепласирана са временом 26:19.

У екипној конкуренцији најбољи збир резултата остварила је у мушкој конкуренцији Румунија, другопласирана је Бугарска а трећа репрезентација словеначке војске.
У женској екипној конкуренцији првопласирана је екипа Министарства одбране и Војске Србије, друга Румуније а трећа Бугарска. 

Организатор спортске манифестације је Министарство одбране и Војска Србије, техничку организацију такмичења реализује Делегација Републике Србије при ~CISM~, у сарадњи са организацијским јединицама Министарства одбране и Војске Србије, локалним самоуправама Рашка, Брус, Лепосавић, уз подршку Атлетског савеза Србије, јавног предузећа „Скијалишта Србије“, националног парка „Копаоник“ и МК Ресорт.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА