Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.08.2016.

Šesti ~CISM~ kup u planinskom trčanju



7. CISM letnji trening kamp – Kopaonik 2016Na Kopaoniku je otvoren Šesti ~CISM~ kup u planinskom trčanju, takmičenje otvorenog tipa na kome van konkurencije učestvuju i takmičari koji nisu pripadnici oružanih snaga. ~CISM~ čelendž kup u planinskom trčanju organizuje se u okviru ~CISM~ letnjeg trening kampa – „Kopaonik 2016“ i trajaće do 8. avgusta.

Na takmičenju će, pored članova atletske reprezentacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nastupiti i takmičari reprezentacija oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije i Poljske, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Start ženske trke na 6 kilometara, planiran je u nedelju u 10.30 časova, dok će muškarci u trci na 8,8 kilometara startovati u 11.15 časova. Titulu prvaka braniće kapetan Mihaela Botežan iz Rumunije u ženskoj i vojnik Aleš Žontar iz Slovenije u muškoj konkurenciji.

7. CISM letnji trening kamp – Kopaonik 2016Šesti ~CISM~ Čelendž kup u planinskom trčanju svečano je otvorio pukovnik Boško Zorić, član delegacije Srbije pri ~CISM~, koji je naglasio da je ~CISM~, odnosno Međunarodni savet za vojne sportove, „nevladina, apolitična, neprofitabilna, sportska, međunarodna organizacija sačinjena od oružanih snaga 134 zemalje članice. Međuarmijskom saradnjom ~CISM~ promoviše i jača mir u svetu i razvija poverenje i pomirenje kroz sport. Taj ideal je ugrađen u slogan ~CISM~: Prijateljstvo kroz sport (~Friendship trough sport~).“

7. CISM letnji trening kamp – Kopaonik 2016Učesnicima i gostima su se obratili i Stefan Petronijević iz opštine Leposavić, Aranđel Stojkov iz opštine Brus i Mirjana Škorić iz opštine Raška, kao i proslavljeni atletičar Dragan Zdravković. Svečanosti su prisustvovali i pomoćnica ministra odbrane za budžet i finasije Radmila Jagodić i šef delegacije Srbije pri ~CISM~ brigadni general Siniša Radović. Prigodni kulturno-umetnički program izvelo je KUD „Kopaonik-Leposavić“.

Nakon takmičenja koje je održano u nedelju  proglašeni su pobednici. 

 Pobednik u muškoj konkurenciji je Veselin Cinzov iz Bugarske sa ostvarenim vremenom 32 minuta 36 sekundi, drugoplasirani je Miloš Rančić iz Makedonije a treći Tarasiuk Pavek iz Poljske.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Nataša Ćulafić, profesionalni vojnik iz Garde Vojske Srbije. Ona je planisku stazu pretčala za 25 minuta i 45 sekundi, ispred drugoplasirane Elene Moaga iz OS Rumunije (26:02) i Ksenije Bubnjević, vojnog službenika sa Vojne akademije koja je na cilj stigla trećeplasirana sa vremenom 26:19.

U ekipnoj konkurenciji najbolji zbir rezultata ostvarila je u muškoj konkurenciji Rumunija, drugoplasirana je Bugarska a treća reprezentacija slovenačke vojske.
U ženskoj ekipnoj konkurenciji prvoplasirana je ekipa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, druga Rumunije a treća Bugarska. 

Organizator sportske manifestacije je Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, tehničku organizaciju takmičenja realizuje Delegacija Republike Srbije pri ~CISM~, u saradnji sa organizacijskim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnim samoupravama Raška, Brus, Leposavić, uz podršku Atletskog saveza Srbije, javnog preduzeća „Skijališta Srbije“, nacionalnog parka „Kopaonik“ i MK Resort.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA