Министарство одбране Републике Србије
 
05.08.2016.

Обележен Дан речних јединица и Речне флотиле



Обележен Дан речних јединица и Речне флотилеСвечаношћу одржаном данас у Новом Саду, на Дунаву, на Кеју жртава рације припадници Речне флотиле обележили су Дан речних јединица и Речне флотиле као сећање на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац „Јадар“, чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

Честитајући припадницима Речне флотиле празник у име начелника Генералштаба и своје лично и обраћајући се гостима и бројним грађанима Новог Сада окупљеним на кеју, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић нагласио је значај ове специфичне јединице.

– Речна флотила била је и остала веома значајна, не само за Копнену војску и ВојскуОбележен Дан речних јединица и Речне флотиле Србије, већ и уопште за нашу отаџбину Србију. Не само због одбране акваторије и територије, већ посебно због реализације задатака треће мисије Војске Србије, пружања помоћи цивилном становништву у елементарним и другим непогодама.

Осврћући се на данашњи датум 1995. године када је српски народ протеран из Хрватске, генерал Симовић је рекао: „Припадници Речне флотиле Копнене војске, као и сви грађани Србије, изражавају поштовање према жртвама тог прогона и свим људима који су уточиште нашли у Србији“.

Посебне поздраве и честитке генерал Симовић упутио је понтонирцима Речне флотиле који на Међународним војним играма у Русији спортски, достојанствено, пожртвовано и храбро представљају и боре се за Речну флотилу, Војску Србије и Србију.

Обележен Дан речних јединица и Речне флотиле– Данас организацијска структура Речне флотиле омогућава успешно извршавање додељене мисије и реализацију широког спектра задатака на, и у захвату пловних река и канала, али и других текућих и стајаћих вода – истакао је капетан бојног брода Андрија Андрић командант Речне флотиле, додајући како захваљујући идејама, залагању и раду сваког појединца непрекидно тече процес модернизације јединице.

Током свечаности најбољим припадницима Речне флотиле генерал Симовић и капетан бојног брода Андрић уручили су награде и признања.

За најбољи брод проглашен је речни миноловац 341 из састава Групе вишенаменских бродова Првог речног одреда. Посада пливајућег транспортера у Првом одељењу амфибијског вода Првог понтонирског батаљона проглашена је најбољом посадом, а престижни епитет примерног официра, подофицира и професионалног војника понели су капетан Владимир Петровић начелник Групе за оперативне послове у команди Првог понтонирског батаљона, заставник Далибор Ђорђевић командир десантно-јуришног чамца 411 из састава Првог речног одреда и десетар Стеван Пламенац пушкомиотраљезац из Командног вода.

Свечаност поводом обележавања Дана речних јединица и Речне флотиле завршена је дефилеом бродова и средстава понтонирских јединица.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА