Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.08.2016.

Obeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotile



Obeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotileSvečanošću održanom danas u Novom Sadu, na Dunavu, na Keju žrtava racije pripadnici Rečne flotile obeležili su Dan rečnih jedinica i Rečne flotile kao sećanje na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela istorija srpske Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije.

Čestitajući pripadnicima Rečne flotile praznik u ime načelnika Generalštaba i svoje lično i obraćajući se gostima i brojnim građanima Novog Sada okupljenim na keju, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović naglasio je značaj ove specifične jedinice.

– Rečna flotila bila je i ostala veoma značajna, ne samo za Kopnenu vojsku i VojskuObeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotile Srbije, već i uopšte za našu otadžbinu Srbiju. Ne samo zbog odbrane akvatorije i teritorije, već posebno zbog realizacije zadataka treće misije Vojske Srbije, pružanja pomoći civilnom stanovništvu u elementarnim i drugim nepogodama.

Osvrćući se na današnji datum 1995. godine kada je srpski narod proteran iz Hrvatske, general Simović je rekao: „Pripadnici Rečne flotile Kopnene vojske, kao i svi građani Srbije, izražavaju poštovanje prema žrtvama tog progona i svim ljudima koji su utočište našli u Srbiji“.

Posebne pozdrave i čestitke general Simović uputio je pontonircima Rečne flotile koji na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji sportski, dostojanstveno, požrtvovano i hrabro predstavljaju i bore se za Rečnu flotilu, Vojsku Srbije i Srbiju.

Obeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotile– Danas organizacijska struktura Rečne flotile omogućava uspešno izvršavanje dodeljene misije i realizaciju širokog spektra zadataka na, i u zahvatu plovnih reka i kanala, ali i drugih tekućih i stajaćih voda – istakao je kapetan bojnog broda Andrija Andrić komandant Rečne flotile, dodajući kako zahvaljujući idejama, zalaganju i radu svakog pojedinca neprekidno teče proces modernizacije jedinice.

Tokom svečanosti najboljim pripadnicima Rečne flotile general Simović i kapetan bojnog broda Andrić uručili su nagrade i priznanja.

Za najbolji brod proglašen je rečni minolovac 341 iz sastava Grupe višenamenskih brodova Prvog rečnog odreda. Posada plivajućeg transportera u Prvom odeljenju amfibijskog voda Prvog pontonirskog bataljona proglašena je najboljom posadom, a prestižni epitet primernog oficira, podoficira i profesionalnog vojnika poneli su kapetan Vladimir Petrović načelnik Grupe za operativne poslove u komandi Prvog pontonirskog bataljona, zastavnik Dalibor Đorđević komandir desantno-jurišnog čamca 411 iz sastava Prvog rečnog odreda i desetar Stevan Plamenac puškomiotraljezac iz Komandnog voda.

Svečanost povodom obeležavanja Dana rečnih jedinica i Rečne flotile završena je defileom brodova i sredstava pontonirskih jedinica.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA