Министарство одбране Републике Србије
 
05.08.2016.

Одлучно у борби против кријумчара



Одлучно у броби против кријумчара
Захваљујући ангажовању заједничких снага војске и полиције на обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији, од 22. јула до данас,1021 мигрант одустао је од илегалног преласка на територију Србије, док је у прихватном центру у Прешеву спроведено 236 миграната који су затечени у току акције хватања кријумчара људи или су самостално прешли државну границу.

Због кријумчарења људи, у више акција заједничких снага, приведено је осам особа.
Одлучно у броби против кријумчара
Сви кријумчари су ухваћени у акцији илегалног превожења миграната у групама, у којима је било и до 50 особа. У највећем броју случајева мигранти су превожени нерегистрованим возилима са домаћим или страним регистарским ознакама. Кријумчари су најчешће особе из околине Београда и централног дела Србије који су повезани са локалним криминалним структурама у приграничном подручју. Они долазе на погодна места уз границу са Бугарском и Македонијом и преузимају мигранте са планом да их превезу до Београда и даље.

Међу кријумчарима, двема особама изречена је мера притвора до 30 дана, четворица су пуштена да се бране са слободе, а две особе су биле малолетне и против њих је поднета прекршајна пријава за илегални прелазак државне границе.

Највећи број покушаја илегалног уласка у Републику Србију је из правца Републике Македоније, у ширем рејону Миратовачког поља.
Одлучно у броби против кријумчара
Применом различитих варијанти обезбеђења државне границе, патролама дуж граничне линије, заседама, извиђањем са земље и из ваздуха, употребом термовизијских камера и других средстава, те дубинском контролом путних саобраћајница знатно је смањен покушај илегалних прелазака у односу на период пре ангажовања заједничких снага.

Мешовите снаге, под командом генерал-мајора Желимира Глишовића обезбеђују 457 километара државне границе према Бугарској и Македонији, а опремљене су мобилним и стацонарним термовизијским система, оптоелектронским средствима за дневно и ноћно осматрање, квадрициклима (четвороточкашима) за патролирање по тешко приступачним подручјима. Снагама су на располагању и четири хеликоптера за ваздушно патролирање и извиђање границе, по два из Војске Србије и Министарства унутрашњих послова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА