Министарство одбране Републике Србије
 
29.07.2016.

Испитивање модернизованог стрељачког наоружања у Никинцима



Министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је војни полигон Центра за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима где је информисан о резултатима постигнутим током упоредног испитивања новог и модернизованог стрељачког наоружања, спроведeног гађањем из 14 типова оружја различитог калибра.
 
- Унапређење ефикасности стрељачке ватре jединица Војске Србије представља један од приоритета Министарства одбране. Током испитивања новог и модернизованог домаћег стрељачког наоружања и оног на употреби у јединицама Војске желимо да сагледамо ефикасност побољшања система оружја, оптоелектронског и нишанског система, система муниције и одређених ергономских карактеристика и да се, на основу тога определимо за оптимални модел опремања како специјалних тако и осталих јединица стрељачким наоружањем и муницијом. Досадашња гађања прелиминарно су показала да су неки од циљева постигнути, рекао је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.
 
Ново и модернизовано стрељачко оружје из производног програма Застава оружја, са новим системом муниције и квалитетнијим ергономским карактеристикама, опремљено је и новом генерацијом оптоелектронских и нишанских система произведених у Телеоптик жироскопима, Сензор Инфизу и Сови, док нову генерацију муниције коју користе производи ужички Први партизан.
 
У упоредном испитивању модернизоване аутоматске пушке 7,62 мм и 5,56 мм, нове фамилије аутоматских снајперских пушака и пушкомитраљеза 6,5 мм Грендел, модернизоване снајперске пушке 7,62 мм Лапуа и нових, модернизованих пиштоља, гађањем циљева на растојањима од 25 до 1800 метара, поред конструктора и произвођача, учествују и припадници Специјалне бригаде Војске Србије, као најефикаснији и најкомпетентнији њихови корисници.
 
У Управи за одбрамбене технологије и Техничком опитном центру сазнајемо да ће испитивања трајати још неколико дана, а затим ће се, на основу спроведених анализа постигнутих резултата, донети закључци о достигнутом нивоу повећања ефикасности новог и модернизованог стрељачког наоружања и муниције.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА