Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.07.2016.

Ispitivanje modernizovanog streljačkog naoružanja u Nikincima



Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je vojni poligon Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima gde je informisan o rezultatima postignutim tokom uporednog ispitivanja novog i modernizovanog streljačkog naoružanja, sprovedenog gađanjem iz 14 tipova oružja različitog kalibra.
 
- Unapređenje efikasnosti streljačke vatre jedinica Vojske Srbije predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva odbrane. Tokom ispitivanja novog i modernizovanog domaćeg streljačkog naoružanja i onog na upotrebi u jedinicama Vojske želimo da sagledamo efikasnost poboljšanja sistema oružja, optoelektronskog i nišanskog sistema, sistema municije i određenih ergonomskih karakteristika i da se, na osnovu toga opredelimo za optimalni model opremanja kako specijalnih tako i ostalih jedinica streljačkim naoružanjem i municijom. Dosadašnja gađanja preliminarno su pokazala da su neki od ciljeva postignuti, rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.
 
Novo i modernizovano streljačko oružje iz proizvodnog programa Zastava oružja, sa novim sistemom municije i kvalitetnijim ergonomskim karakteristikama, opremljeno je i novom generacijom optoelektronskih i nišanskih sistema proizvedenih u Teleoptik žiroskopima, Senzor Infizu i Sovi, dok novu generaciju municije koju koriste proizvodi užički Prvi partizan.
 
U uporednom ispitivanju modernizovane automatske puške 7,62 mm i 5,56 mm, nove familije automatskih snajperskih pušaka i puškomitraljeza 6,5 mm Grendel, modernizovane snajperske puške 7,62 mm Lapua i novih, modernizovanih pištolja, gađanjem ciljeva na rastojanjima od 25 do 1800 metara, pored konstruktora i proizvođača, učestvuju i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, kao najefikasniji i najkompetentniji njihovi korisnici.
 
U Upravi za odbrambene tehnologije i Tehničkom opitnom centru saznajemo da će ispitivanja trajati još nekoliko dana, a zatim će se, na osnovu sprovedenih analiza postignutih rezultata, doneti zaključci o dostignutom nivou povećanja efikasnosti novog i modernizovanog streljačkog naoružanja i municije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA