Министарство одбране Републике Србије
 
29.07.2016.

Обележен Дан санитетске службе



Обележен Дан санитетске службеДан санитетске службе – 30. јул обележен је данас у амфитеатру Војномедицинске академије, а свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, државни секретари у Министарству одбране и Министарству здравља Ненад Нерић и Берислав Векић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни гости, сарадници и запослени у војном здравству.

Министар Ђорђевић је честитао празник припадницима санитетске службе и поручио да су Србија и њена војска поносне на своје војно здравство.

- Професионализмом, стручношћу, квалитетом пружања санитетске помоћи и посвећеношћу, изградили сте висок углед, уливајући сигурност и поверење. Веома одговорно занимање „војни лекар“ захтева поред стручности у медицини и друге особине које красе српског војника а то су патриотизам, пожртвованост, храброст али и једнаку посвећеност свим пацијентима, рекао је министар одбране.

Према његовим речима, у периоду између две годишњице припадници војног санитета успешно су, иако то некада није било Обележен Дан санитетске службелако, обезбедили здравствену подршку Војсци Србије у све три мисије, дајући приоритет очувању и унапређењу здравља професионалних војних лица и свих војних осигураника.

- Од вас очекујем да задржите квалитет, да наставите са усавршавањем кадра и учешћем у мировним мисијама, сигуран да ћемо тако и убудуће моћи да рачунамо на вас онда кад сте најпотребнији свом народу, поручио је министар Ђорђевић.

Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић подсетио је присутне на историјат војног санитета и лекаре који су умногоме допринели његовом развоју те представио будуће планове.

- У наредном периоду наши главни задаци биће оптимизација војног здравства на свим нивоима – од трупног санитета до ВМА, као и обезбеђење кадровског потенцијала. Санитетска служба представља важан део Министарства одбране и Војске Србије која може да одговори свим обавезама и задацима, а војно здравство ће увек чинити напоре како би одговорило сваком задатку, рекао је пуковник Јовичић.

Обележен Дан санитетске службеВећ пету годину Управа за војно здравство додељује признање за ауторски подухват године у области медицинских наука а овогодишњи лауреати су проф. др Предраг Алексић и доц. др Владимир Банчевић са Клинике за урологију ВМА и проф. др Бела Балинт дописни члан САНУ.

У оквиру обележавања Дана санитетске службе, у Институту за трансфузиологију и хемобиологију Војномедицинске академије данас је организована акција добровољног давања крви, а у том хуманом чину учествовали су и министар Ђорђевић и државни секретар Нерић.

Дан санитетске службе обележава се у знак сећања на 30. јул 1839. када је Указом Намесништва др Емерих Линденмајер постао први законски и указно постављени Начелник српског војног санитета.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА