Министарство одбране Републике Србије
 
28.07.2016.

Састанак министра одбране и потпредседнице Владе Украјине



Састанак министра одбране и потпредседнице Владе УкрајинеМинистар одбране Зоран Ђорђевић сусрео се данас са потпредседницом Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције Иваном Климпуш Цинцадзе.

Пуноправно чланство у ЕУ је кључни спољнополитички приоритет Србије, уз истовремене одличне односе са свим партнерима и на Истоку и на Западу, истакао је Ђорђевић у разговору. Он је додао да ће Србија наставити да води независну спољну политику, засновану на „четири стуба“, који подразумевају даљу изградњу и јачање односа са кључним организацијама и државама – Европском унијом, Руском Федерацијом, САД и НР Кином, као и са земљама у региону.

Ђорђевић и Цинцадзе разговарали су о актуелним безбедносним изазовима, пре свега о новом актуелизовању мигрантске кризе са којом се суочавају све европске државе и која тражи нове, свеобухватне и брзе начине решавања. У том смислу, Србија ће и даље пружати свесрдну и несебичну помоћ, уз истовремену и непоколебљиву заштиту сопствених националних интереса. Министар је упознао саговорницу са активностима заједничких војних и полицијских снага које су ангажоване на заштити државне границе ради спречавања Састанак министра одбране и потпредседнице Владе Украјинеилегалних прелазака миграната и борбе против кријумчарења људи.

Министар Ђорђевић је изразио захвалност украјинској страни због подршке нашем принципијелном ставу да сва питања на просторима наше јужне покрајине треба да буду решавана мирним и дипломатским средствима, у циљу обезбеђивања бољег живота свих грађана на Косову и Метохији, чему доприноси и професионално ангажовање украјинског контингента у саставу КФОР.

Када је реч о области одбране, Србија активно сарађује са више од 60 земаља света са којима имамо потписане споразуме о билатералној војној сарадњи. Међународна сарадња у области одбране је у складу са политиком војне неутралности наше земље, рекао је Ђорђевић и додао да наше активно учешће у Програму Партнерство за мир значајно доприноси подизању нивоа интероперабилности и повећању оперативних и функционалних способности Војске Србије.

Састанак министра одбране и потпредседнице Владе УкрајинеИстакавши резултате које је Република Србија постигла у области родне равноправности и реализацији акционог плана за спровођење Резолуције 1325 СБ УН, министар је предложио реализацију експертских разговора и помоћ у дефинисању украјинског акционог плана и других инструмената за дефинисање и унапређење родне равноправности и положаја жена у сектору одбране и безбедности.

Саговорници су се сагласили да постоји простор за унапређење сарадње и у другим областима, као и да ће те могућности бити искоришћене чим се за то створе услови, односно дефинише и институционализује њихов правни оквир.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА