Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.07.2016.

Sastanak ministra odbrane i potpredsednice Vlade Ukrajine



Sastanak ministra odbrane i potpredsednice Vlade UkrajineMinistar odbrane Zoran Đorđević susreo se danas sa potpredsednicom Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Ivanom Klimpuš Cincadze.

Punopravno članstvo u EU je ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, uz istovremene odlične odnose sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu, istakao je Đorđević u razgovoru. On je dodao da će Srbija nastaviti da vodi nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu na „četiri stuba“, koji podrazumevaju dalju izgradnju i jačanje odnosa sa ključnim organizacijama i državama – Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, SAD i NR Kinom, kao i sa zemljama u regionu.

Đorđević i Cincadze razgovarali su o aktuelnim bezbednosnim izazovima, pre svega o novom aktuelizovanju migrantske krize sa kojom se suočavaju sve evropske države i koja traži nove, sveobuhvatne i brze načine rešavanja. U tom smislu, Srbija će i dalje pružati svesrdnu i nesebičnu pomoć, uz istovremenu i nepokolebljivu zaštitu sopstvenih nacionalnih interesa. Ministar je upoznao sagovornicu sa aktivnostima zajedničkih vojnih i policijskih snaga koje su angažovane na zaštiti državne granice radi sprečavanja Sastanak ministra odbrane i potpredsednice Vlade Ukrajineilegalnih prelazaka migranata i borbe protiv krijumčarenja ljudi.

Ministar Đorđević je izrazio zahvalnost ukrajinskoj strani zbog podrške našem principijelnom stavu da sva pitanja na prostorima naše južne pokrajine treba da budu rešavana mirnim i diplomatskim sredstvima, u cilju obezbeđivanja boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, čemu doprinosi i profesionalno angažovanje ukrajinskog kontingenta u sastavu KFOR.

Kada je reč o oblasti odbrane, Srbija aktivno sarađuje sa više od 60 zemalja sveta sa kojima imamo potpisane sporazume o bilateralnoj vojnoj saradnji. Međunarodna saradnja u oblasti odbrane je u skladu sa politikom vojne neutralnosti naše zemlje, rekao je Đorđević i dodao da naše aktivno učešće u Programu Partnerstvo za mir značajno doprinosi podizanju nivoa interoperabilnosti i povećanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Sastanak ministra odbrane i potpredsednice Vlade UkrajineIstakavši rezultate koje je Republika Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i realizaciji akcionog plana za sprovođenje Rezolucije 1325 SB UN, ministar je predložio realizaciju ekspertskih razgovora i pomoć u definisanju ukrajinskog akcionog plana i drugih instrumenata za definisanje i unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, kao i da će te mogućnosti biti iskorišćene čim se za to stvore uslovi, odnosno definiše i institucionalizuje njihov pravni okvir.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA