Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2016.

Непоштовање професије и униформе



Мајор др Данило Младеновић, физијатар на дужности у Војној болници Ниш, првобитно је поднео захтев да буде постављен на формацијско место потпуковника у Одељењу за инфективне болести ВБ Ниш. Реч је о месту начелника Одељења – лекара специјалисте инфективних болести. Постављење физијатра на формацијско место инфектолога са стручне стране не може бити оправдано ни једним разлогом с обзиром на то да те две специјалности немају никаквих заједничких тачака. Посебно се мора узети у обзир и чињеница да је реч о месту начелника Одељења за инфективне болести, који поред редовног ангажовања треба да организује, контролише и буде одговоран за рад те службе у ВБ Ниш.
 
Без обзира на чињенице, са мајором Младеновићем је разговарано десетину пута, почев од управника ВБ Ниш, преко начелника Управе за војне здравство МО, па све до Кабинета министра одбране и министра одбране лично.
 
Уз сву добру вољу претпостављених старешина да га по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци,  а то је место мајора физијатра, др Младеновић мењао је своје захтеве. Према последњем захтеву, Младеновић тражи да буде постављен на место потпуковника физијатра, на начин који није својствен официру Војске Србије и припаднику Министарства одбране, који носи униформу.
 
Поред свега наведеног, Младеновић је од министра одбране тражио и да се реализује решење о накнади дела трошкова за закуп стана (такозвани увећани трошкови становања) у износу који припада лицу који има двоје деце. Међутим, деца су припала и живе са мајком, те је и тај његов захтев правно неоснован. 
 
Историја овог случаја датира још од 2012. године, у којој су сем претпостављених старешина и правника, укључени и психолози и психијатри, који су такође разговарали са њим.
 
Уз максимално уважавање сваког појединачног случаја попут др Младеновића и настојања свих чиниоца у систему одбране на решавању оваквих или сличних питања, Министарство одбране и Војска Србије жале за сваким нарушавањем угледа и достојанства војничке професије и униформе.