Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2016.

Посета аустријске делегације Министарству одбране



Делегација Савезног министарства одбране и спорта  Аустрије, коју је предводио бригадни генерал Рајнхард Тришак, начелник Одељења за мултилатералну сарадњу, посетила је Дирекцију за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране. Циљ посете била је размена искуства партнерских држава у процесу приступања Европској унији.

У уводном обраћању, генерал мајор Слађан Ђорђевић, руководилац Сектора за политику одбране, истакао је сличности у спољнополитичком опредељењу Аустрије и Србије и изразио задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране на пољу образовања, обуке, логистике, војног здравства, као и у области АБХО. Наглашено је да обе државе деле сличне спољнополитичке циљеве, одговорно доприносе операцијама подршке миру и посвећене су изградњи безбедног окружења на Балкану и у Европи.

Пуковник др Катарина Штрбац, директор Дирекције за европске интеграције саговорнике је упознала са учешћем Министарства одбране у преговарачком процесу са Европском унијом кроз рад њених представника у 20 од 35 преговарачких група, као и активним учешћем у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици.

Такође, на састанцима се, уз учешће представника других организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије разговарало и о актуелним безбедносним и политичким изазовима са којима је суочена Европа и улози система одбране у одговору на њих. Посебно су анализирана питања које се односе на доношење Глобалне стратегије Европске уније, учешће у Концепту борбених група, сарадњи под окриљем Европске одбрамбене агенције, док је аустријска страна нарочито била заинтересована за допринос система одбране у решавању мигрантске кризе.