Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.06.2016.

Poseta austrijske delegacije Ministarstvu odbrane



Delegacija Saveznog ministarstva odbrane i sporta  Austrije, koju je predvodio brigadni general Rajnhard Trišak, načelnik Odeljenja za multilateralnu saradnju, posetila je Direkciju za evropske integracije i upravljanje projektima Ministarstva odbrane. Cilj posete bila je razmena iskustva partnerskih država u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U uvodnom obraćanju, general major Slađan Đorđević, rukovodilac Sektora za politiku odbrane, istakao je sličnosti u spoljnopolitičkom opredeljenju Austrije i Srbije i izrazio zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane na polju obrazovanja, obuke, logistike, vojnog zdravstva, kao i u oblasti ABHO. Naglašeno je da obe države dele slične spoljnopolitičke ciljeve, odgovorno doprinose operacijama podrške miru i posvećene su izgradnji bezbednog okruženja na Balkanu i u Evropi.

Pukovnik dr Katarina Štrbac, direktor Direkcije za evropske integracije sagovornike je upoznala sa učešćem Ministarstva odbrane u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom kroz rad njenih predstavnika u 20 od 35 pregovaračkih grupa, kao i aktivnim učešćem u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

Takođe, na sastancima se, uz učešće predstavnika drugih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije razgovaralo i o aktuelnim bezbednosnim i političkim izazovima sa kojima je suočena Evropa i ulozi sistema odbrane u odgovoru na njih. Posebno su analizirana pitanja koje se odnose na donošenje Globalne strategije Evropske unije, učešće u Konceptu borbenih grupa, saradnji pod okriljem Evropske odbrambene agencije, dok je austrijska strana naročito bila zainteresovana za doprinos sistema odbrane u rešavanju migrantske krize.